Van Depreminden Etkilenen Öğrencilerden Depreme Dayanıklı Ev Projesi

Van'da meydana gelen depremlerden etkilenen Hakkarili öğrenciler, depreme karşı geliştirdikleri proje ile can ve mal kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Projeler Grup Başkanlığı koordinatörlüğünde her yıl gerçekleştirilen ''İlköğretim öğrencilerine yönelik Matematik ve Fen bilimleri Proje Çalışmaları'' kapsamında Hakkari il genelinde hazırlanan 52 proje arasında bölge sergisine davet edilen 8 proje düzenlenen sergiyle tanıtıldı.

Hakkari Öğretmenevi'nde düzenlenen ve 9-12 Nisan tarihleri arasında Batman ilinde gerçekleştirilecek olan 'Bu Benim Eserim' bölge yarışmasına katılacak olan proje sergisinin açılışı Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ve İl Milli Eğitim Müdürü M. Sena Yakut tarafından yapıldı.

-''İnsan ve Çevre Dostu Evler''-

Van'da meydana gelen depremlerden etkilenen Hakkarili öğrencilerden amca kızları olan Lavin Gamze Yağan ve Zilan Yağan tarafından hazırlanan ''İnsan ve Çevre Dostu Evler'' projesi davetlilerin dikkatini çekti.

Yüksekova 5 Mayıs İlköğretim Okulunda okuyan Lavin Gamze Yağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda can ve mal kaybına neden olan Van'daki depremlerin kendilerini çok üzdüğünü ve bu nedenle böyle bir proje hazırladıklarını söyledi.

Hazırladıkları proje ile can ve mal kayıplarının önüne geçmeyi düşündüklerini belirten Yağan, şöyle dedi:

''Van'daki deprem felaketi bizi çok üzdü. Çok sayıda can ve mal kaybı yaşandı. Bunu önlemek amacıyla biz bu altın oran kuralını düşünerek bu evleri inşa ettik. Bilindiği gibi ülkemizin bir çok yeri deprem kuşağında yer almaktadır. Bundan dolayı biz altın oran kuralını uygulayarak binalarımızın depreme dayanıklı olmalarını tercih ettik. Binamızın iskeletinde orta nokta bulunmaktadır. Bu orta nokta sayesinde herhangi bir sarsılmada binamız zarar görmemektedir. Altın oran kuralında denge noktası olduğundan dolayı evler sarsıldığı anda hiçbir zarar görmeyecektir. Buda yaşanacak depremlerde yaşanan cam ve mal kayıplarını azaltacaktır. Ayrıca erken uyarı sistemi sayesinde sarsıntılardan erken haberdar olunabilinecek.' '