Üniversiteler Arasındaki 'Kampus Alanı' Tartışması

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, kurulacak yerleşke için kendilerine tahsis edilen arazi üzerinde ortaya çıkan tartışmalardan üzüntü duyduklarını dile getirerek, “Bizler Çukurova Üniversitesi yönetimi ile ısrarla diyalog içerisinde olmak istedik.

Üniversiteler Arasındaki 'Kampus Alanı' Tartışması
Tek amacımız Adana’ya bir an önce ikinci devlet üniversitesinin kuruluşunu sağlamak için işbirliği içerisinde olmak” dedi.

Kamuoyunda yer alan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yer tartışmalarına ilişkin Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy açıklama getirdi. Çukurova Üniversitesi ile karşı karşıya gelmek istemediklerinin altını çizen Prof. Dr. Ersoy, “Huzursuzluk varmış gibi görünen, Hazine tarafından bize tahsis edilen alanda yasal zorunluluğu olan zemin ve jeoloji etüdü için gerekli olan sondaj çalışmasıdır. Kamuoyuna yansıtıldığı gibi turunçgil gen bahçesi olarak kullanılan alanda her hangi bir tahribat yapmak söz konusu değildir. Bu konuda Çukurova Üniversitesi ile protokol yapmaya her an hazırız” dedi.

"ADANA’YA ÜNİVERSİTE’NİN KAZANDIRILMASI"
Prof. Dr. Adem Ersoy, üniversitenin yerleşke planının yapılması ve 2013 yılı yatırım planına girerek Adana’nın zaman kaybetmeden ikinci üniversiteyi aktif bir şekilde kazanmasını amaçladıklarını vurgulayarak, “Valiliğimiz ve hükümetimizin üniversitemiz için tahsis ettiği yer otoban güneyindeki 1750 dekarlık alan. Kampus içerisinde başka bir kampus kurulması gibi bir durum söz konusu değildir. Zira bu alanın en fazla yüzde 5’lik bir bölümü yapılaşmaya açılacaktır. Yani yüzde 95’lik kısmı yine yeşil alan olarak kalacaktır. Alana, ağaçları sökmek için değil, sadece Çukurova Üniversitesi’nin teknik elemanlarının hiçbir zarar oluşmayacak şekilde gösterdiği noktalarda 6 santimetre çapında sondaj delikleri açılması için gidilmiştir” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin kuruluşu için alternatif olarak Adana’ya 30 kilometre uzaklıkta Çatalan bölgesinde bir yer gösterildiğini anlatan Prof. Dr. Ersoy, “Üniversite öğrencileri artık tercih edecekleri üniversiteyi gidip görerek karar veriyor. Bu alanda barınma, ulaşım, sosyal imkanlar ve altyapı yok. Buraya ancak 15 yılda öğrenci öğretim elemanları çekmek mümkün. Öğretim elemanları alt yapısı olmayan üniversiteye gelmiyor. Adana’nın ikinci üniversiteyi kazanmak için bu kadar zamanı, ülkenin de kaybedecek kaynağı olmadığını hepimiz biliyoruz.” şeklinde konuştu.

"KAVGA DEĞİL GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ"
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak, yapılmış ve yapılacak her türlü bilimsel çalışmanın yanında olmak durumda olduklarının altını çizen Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy, “Ağaçlara ve orada yapılan bilimsel araştırmaya zarar verecek bir girişim içerisinde olmayacaklarını aksine bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Kamuoyunda bu yönde oluşturulmaya çalışılan algıdan büyük bir üzüntü duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Adem Ersoy, “Çukurova Üniversitesi de dahil olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum ve medya ile işbirliğine hazırız. Ortak paydamız Adana ve Adana’nın kazanımlarıdır. Kentimize ve ülkemize bir bilim yuvasını daha kazandırmak için tüm kesimlerden de destek bekliyor, bugüne kadar desteğini esirgemeyen başta Valimiz Sayın Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Zihni Aldırmaz ile tüm kişi ve kuruluşlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ersoy, yasal zorunluluğu olan saha etüt çalışmalarını, yerleşke planını ve diğer projeleri bir an önce yapılıp, Adana’nın 2013 yatırım bütçesinden mutlaka faydalanması gerektiğini ifade ederek, “Aksi takdirde bundan zararlı çıkacak olan Adanamız ve Adanalı olacaktır” diyerek sözlerini noktaladı .