Pil Atarak Puan Kazanacaklar

Kütahya'da, belediye öncülüğünde düzenlenen atık pil toplama kampanyası kapsamında okullara monte edilen otomatik makinelere pil atacak öğrenciler, toplayacakları puanlara göre bisiklet, cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi ve çeşitli oyuncaklarla ödüllendirilecek.

Kütahya Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, çevreye ve insan sağlığına zararı olduğu bilinen atık pillerin toplanması için kampanya başlattı.

Belediye Başkanı Mustafa İça, kampanyanın başlaması dolayısıyla Abdurrahman Paşa İlköğretim Okulu'nda yapılan törende, insanlarda çevre bilincinin oluşmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Çevrenin hava, su ve yaşam alanlarından oluştuğunu belirten İça, ''Ciğerlerimize çektiğimiz hava kirli olursa kanserden tutun birçok hastalığın kaynağı olur. Göreve geldiğimiz günden beri hava kirliliği ile mücadele ettik. Doğalgaz kullanımının artırılması ve kömürün bilinçli kullanımı noktasında çalışmalar yaptık. Şimdi yapılan ölçümlere göre havamız çok temiz. Bu atık pil toplama kampanyasını da başlatarak çevreye başka bir katkı sunmak istiyoruz'' dedi.

İça, okulların ardından diğer bazı kamu binalarıyla alışveriş merkezlerine makineler konulacağını ve kampanyanın süresiz olduğunu ifade etti.

-Makine bitmemiş pilleri iade ediyor-

Kampanyanın işleyişine ilişkin bilgi veren Belediye Temizlik İşleri Müdürü İsmail Cenker ise ilk olarak 22 okula atık pil toplama makinesi monte ettiklerini bildirdi.

Makineye atılan 1000 pile bisiklet, 600 pile cep telefonu, 300 pile fotoğraf makinesi, 100 ve altındaki piller için ''top, kol saati, oyuncak, çanta, kitap, kırtasiye malzemesi'' gibi hediyeler verileceğini dile getiren Cenker, şöyle konuştu:

''Piller çoğu zaman organik maddelerle aynı çöp kutusuna atılıyor. Oysa pillerin içinde çinko, mangan, gümüş oksit, cıva, lityum, nikel, kurşun asitleri bulunmaktadır. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insan besin zincirine geçerek büyük tahribatlara yol açmaktadır. Pillerin içindeki bu zararlı maddelerin, sinir sistemi tahribatları, sakat doğumlar, kansızlık, mide rahatsızlıkları ve bazı kanserlere neden olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla kullanılan pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir.''

Cenker, makinenin önemli bir özelliğinin, kullanılabilecek pilleri geri dönüşüme almadan iade etmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra, İça tarafından makinenin tanıtımı yapıldı ve çalışma sistemi uygulamalı olarak gösterildi .
Kaynak: AA