Çaycuma Felaketi Alanya’da Yaşanmasın

Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Demirtaş beldesinde 50 yıl önce inşa edilen ve 2010 yılında sel baskınında orta bölümü çökme sonucu eğilen Yenidamlar Köprüsü yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Öğrencilerin de kullandığı köprünün yıkılarak yerine yenisinin yapılması istendi. İshaklı, İspatlı ve Aliefendi köylerini Demirtaş'a ve Alanya'ya bağlayan 50 yıllık köprünün, 2010 yılında beldede yaşanan sel baskını sonucu orta ayağında yaklaşık 30 santimetre çökme oluştu. Çökme sonucu, 50 metre uzunluğundaki Yenidamlar Köprüsü'nün orta kısmında oluşan eğim ve çatlaklar oluştu.

ÇAYCUMA FELAKETİ YAŞANMASIN
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşanan köprü felaketinin Demirtaş'ta da yaşanmaması için biran önce önlem alınmasını isteyen belde halkı, Yenidamlar Köprüsü üzerinde toplandı. Demirtaş Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Aras ve yaklaşık 100 kişi, köprünün yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekmek için köprünün ortasındaki eğimi ve çatlakları gösterdiler.

SONUÇ ALAMADIK
Demirtaş Belediye Başkanı Mustafa Aras, bugüne kadar ilgili mercilere resmi yazıyla başvuruda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Köprünün, Karayolları ve Özel İdare kapsamında olmadığını belirten Aras, şöyle konuştu: "Çok küçük bir belde olduğumuz için bütçemizle yapılması mümkün değil. Belediye hudutları içerisinde olduğu için resmi yazılarımıza herhangi bir olumlu cevap alamadık. Valimizin ziyaretinde köprümüzün konumunu kendisine gösterdik. Yaptırdığı etüt çalışmasında bu köprünün sadece beldemizin mahallelerini bağlayan bir köprü olmadığını, köprünün öteki yakasında bulunan köylerin ulaşımı için kullanıldığı ve köylerin Özel İdare'deki istihkakını buraya ayrılabilecek ödenek olduğu konusunda bize olumlu görüş bildirildi. Ancak yine bir sonuç alamadık"

BU TEHLİKEDEN KURTULMALIYIZ
Son dönemde yağan aşırı kar nedeniyle Toroslar'dan eriyen kar sularının çaydaki suyun debisini artırdığını dile getiren Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: "Köprünün karşı yakasında 3 okul var. Burada öğrenim gören yaklaşık bin 500 öğrenci bu köprüyü kullanıyor. Valimize bir kez daha sesleniyorum. Bizim de desteğimizle buraya yeni köprü yapılarak bu büyük tehlikeden kurtulmalıyız. Çaycuma'nın Filyos Çayı'nda yaşanan felaket hepimizin yüreğini sızlattı. Buna benzer yeni facialar yaşanmasın. Bir yerde köprü yapılması için ölüm olması gerekmez. Önceden tedbir alınması gerektiğine inanıyorum"

Aliefendi Köyü Muhtarı Yusuf Apaydın ise, "Demirtaş esnafının yüzde 80'i köyümüzde oturuyor ve her gün bu köprüyü kullanıyor. Köy muhtarları olarak bu köprünün yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Bu köprü her gün çürüyor. 50 yılık köprünün üzerinden geçilmez" dedi.

GÜNDE BİN 500 ÖĞRENCİ GEÇİYOR
Demirtaş'ın Yenidamlar Mahallesi'nden esnaf Ali Mecek de, lise ve ilköğretim okulu olmak üzere toplam 3 okul olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Günde ortalama bin 500 öğrenci geçiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bir köprünün ortalama kullanım süresi 50 yıldır. Mahalle halkı olarak ömrünü dolduran bu köprünün yıkılarak yenisinin yapılmasını istiyoruz. Çaycuma'daki vatandaşların başına gelen olayın Demirtaş halkının başına gelmemesi için devletin yetkili mercilerini uyarıyoruz. Yeni köprümüzün bir an önce yapılmasını istiyoruz. "
Kaynak: İHA