Eski Japon Başkanı : Uaek İran’a Çifte Standart Uyguluyor

Japonya eski Başbakanı Hatoyama Yukio, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) İran’a çifte standart uyguladığını iddia etti.

İran’a yaptığı ziyaretten dolayı Japonya’nın gündemine oturan Hatoyama, UAEK hakkındaki açıklamasıyla da tepkileri üzerine çekti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmeden sonra Tahran’da konuşan Hatoyama, nükleer araştırma konusunda UAEK’nın İran’a çifte standart uyguladığını ifade etmişti. Eski Başbakan, İsrail’in sahip olduğu nükleer silahlara ses çıkarmayan UAEK’nın İran’a yaptırım uygulamasının adaletsiz olduğunu savunmuştu.Hatoyama’nın konuşması Japon medyasına bomba gibi düşerken, iktidar ve muhalefet çevrelerinden eski tepkiler çığ gibi gelmeye başladı.

Kabine Genel Sekreteri Hujimura Osamu, yapılan ziyaret ve açıklamanın kişisel olmasına rağmen, zamanlamanın çok yanlış olduğunu ileri sürdü.
Eski başbakanlardan Şinzo Abe ise Hatoyama’yı ABD ile Japonya’nın arasını açmaya çalışmak suçladı. Muhalefetteki Liberal Demokrat Parti ve Komei Partisi ise eski Başbakanı Batı dünyası ile beraber hareket eden Japonya’yı sıkıntıya soktuğu için eleştiri yağmuruna tuttu.Eski başbakana atfedilen açıklamanın, İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yayınladığı için Hatoyama’nın gerçekten böyle bir açıklama yapıp yapmadığı ise merak konusu.