AİHM, İngiltere'deki Terör Zanlıların ABD'ye İadesinde Karar Değiştirdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), daha önce vermiş olduğu kararı değiştirerek, İngiltere'nin beş terör zanlısını ABD'ye iade edebileceğine hüküm verdi.

AİHM, bu kişilerin ABD'ye iade edilmesinin, insan haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğini savundu. İngiliz içişleri bakanlığı yetkilileri ise AİHM'nin kararından memnun olduklarını belirtti.

Zanlılar arasında terör örgütleri için para toplamakla suçlanan Babar Ahmed, ırk temelinde nefret yayma ve adam öldürmeye teşvik suçlarından hüküm giyen Mısır asıllı Ebu Hamza ve 1998'de ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılara karışmakla suçlanan Adil Abdülbari ve Halid el Fevvaz bulunuyor. Diğer zanlılar Seyla Talha Ahsan aşırı görüşlü bir internet sitesi yönetmek ve Taliban için para toplamakla, Harun Raşid Asvat da Oregon'da bir eğitim kampıyla ilişkili olmakla suçlanıyor. Mahkemeden yapılan açıklamada, Halid el Fevvaz’ ile ilgili iade kararının, zanlının akli durumunun incelenmesi için ertelediğini kaydedildi.AİHM, İngiliz hükümetinin 6 zanlı hakkında daha önce verdiği iade kararını durdurmuştu. Zanlılar AİHM’ye yaptıkları şikayet başvurusunda, ABD'de kendilerini bekleyen uzun hapis cezalarının muhtemel hücre cezalarını da içereceğini ve bunların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre kötü muamele tanımına gireceğini savunuyordu.AİHM, işkenceyi gerekçe olarak göstererek, İngiltere'nin Ürdünlü terör zanlısı Ebu Katade'yi ülkesine iade edemeyeceği yönünde hüküm vermişti. İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) Ocak ayında yaptığı konuşmada, AİHM'nin bu kararına atıfta bulunarak, AİHM'nin verdiği kararlarla ülkesindeki terörle mücadeleye zarar verdiğini öne sürmüş ve acil reform çağrısında bulunmuştu .