Bodrum ve Yakın Çevresinin Deprem Tarihi Anlatıldı

Bodrum’a bağlı Turgutreis belde Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi, Deprem Haftası nedeniyle “Bodrum ve Yakın Çevresinin Deprem Tarihi” konulu konferans verdi.

Bodrum ve Yakın Çevresinin Deprem Tarihi Anlatıldı
İnşaat Yüksek Mühendisi Tarık Eray Çakır tarafından Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Mavi Galeri’de gerçekleşti. Yoğun bir katılımın olduğu konferansa Turgutreis Belediye Başkan Vekili Funda Akçalı, Meclis üyeleri Avni Caner, Yaşar Kaya, Mehmet Tutkan, birim amirleri, araştırmacı yazar Erdoğan Kayalar, Turgutreis’in ozanı Erol Özkaplan ve vatandaşlar katıldı.

9 Temmuz 1956 Güney Ege depreşim dalgasının Bodrum Yarımadasındaki etkileri üzerine araştırma çalışmalarına katılan Yüksek İnşaat Mühendisi Tarık Eray Çakır konferansında ilk olarak doğayı anlama çabası içerisinde olan insanoğlunun Mitos’tan günümüze kadar depremin mitolojik, tarihsel, bilimsel bakış ve temel kavramları üzerinde durdu.

Tarihsel Deprem Veri kataloglarına göre; Bodrum ve Yakın Çevresini ( M.Ö. 1600 - M.S. 1900 ) etkilemiş Deprem üretme potansiyeline sahip olan bölgelerden de bahseden Çakır, bu veriler ışığında geçmişte olan depremlerin şiddetini, güvenilir veri kaynaklarının derecesini, enlem ve boylamları hakkında bilgiler verdi. Bodrum Yarımadasının aletsel dönemde( 1900 - 2012 ) meydana gelmiş hasar ve can kaybına sebep olmuş 26 Haziran 1926 Rodos Depremi, 23 Nisan 1933 İstanköy Depremi, 9 Temmuz 1956 Güney Ege Depremi - Tsunamisi ve 24-25 Nisan 1957 Fethiye depremlerinin o döneme ait Başbakanlık Cumhuriyet arşivi belgelerinden ve yine o döneme ait Muğla - Ankara ajanslarının hazırladığı gazetelerde çıkan haber örneklerini görsel sunumuyla seminer devam etti. Deprem araştırma çalışmalarında o dönemi bire bir yaşamış, yöre halkıyla da görüşmeler yaparak, buldukları fotoğraf ve belgelerle sözlü tarih çalışmalarında da büyük yol kat ettiklerini de söyledi.