Türk Metal İle Birleşik Metal İş Arasında Sendikal Kavga

Bursa’da, Bosch Fabrikası işçileri nedeniyle Türk Metal Sendikası ile Birleşik Metal İş Sendikası üyeleri karşı karşıya geldi.

Fabrika işçilerini sendikalarına üye yapmak isteyen Birleşik Metal İş Sendikası, sabah saatlerinde Emek Mahallesi 'nde toplandı. Burada işçileri noter eşliğinde sendikalarına üye yapmak isteyen Birleşik Metal İş Sendikası 'na, Türk Metal Sendikası üyeleri tepki gösterdi. Karşı karşıya gelen iki gurubu çevik kuvvet polisi ayırdı.

Türk Metal Sendikası Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Şevket Yılmaz, yapılan davranışın yanlış olduğunu söyledi. Metal İş Sendikası 'nın örgütsüz iş yerlerinden üye yapmasını tavsiye eden Yılmaz, şöyle konuştu: “O kadar örgütsüz iş yeri varken, toplu sözleşme döneminde bu şekilde bir davranışın işçi hareketine zarar vereceğini anlatıyoruz. Bu hareketin başarılı olma şansı yok. Şu anda Bursa 'daki sayımız 38 bin, Türkiye genlinde 140 bin üyemiz var. Onların, Bursa 'da bildiğim kadarıyla 9 bin üyesi var. Örgütsüz iş yerlerine gitseler işçi hareketi için daha iyi olurdu. Ama bu hareket işçi hareketi için doğru değildir.”

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Köktaş ise işçilerin demokratik haklarını kullanarak sendika değiştirdiğini savundu. Köktaş, “Türk Metal 'in tepkisini normal karşılamıyorum. İnsanlar özgür iradeleri ile anayasal haklarını kullanıyorlar. Buna, sendikalar da saygı göstermek zorundadırlar. Eğer bugün burada bizim işçilerimiz 'size üye olmak istemiyoruz ' derse biz buna saygı gösteririz. Onlar da saygı göstermelidir. Zorla kimseyi üye tutamazlar.” diye konuştu.