İnce: ''tevfik Fikret De Mehmet Akif De Bizim değerlerimizdir''

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Tevfik Fikret de Mehmet Akif de bizim değerlerimizdirBiz İsmet İnönü'ye de Kazım Karabekir'e de aynı saygıyı gösteririz'' dedi.

İnce, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, dün AK Parti Ankara İl Başkanlığınca düzenlenen ''Akif'ten Asım'a'' adlı Mehmet Akif Ersoy'u anma programında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kastederek, ''Haluk değil, Asım'' benzetmesi yaptığını ifade etti. Tevfik Fikret'in, ''Ben fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim'' dediğini anımsatan İnce, Fikret'in Galatasaray Lisesi müdürü olduğu dönemde 31 Mart Ayaklanmasını yapanlara da ''Sultani'yi yıkmak için önce beni yıkmak lazımdır'' dediğini anlattı.

İnce, Fikret'in, Han-ı Yağma adlı şiirinde ''Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin. Doyuncaya, tıksırıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin'' dediğini, kendisine mektup yazan ve ''Buna kim dahil, ben de dahil miyim'' diye soran dönemin Genelkurmay Başkanı'na ''Evet, sen de'' yanıtını verdiğini ifade etti. Mehmet Akif Ersoy'un, Mısır'dan bir dostuna yazdığı mektupta ''Mısır'da on bir yıl kaldım. On bir saat daha kalsaydım artık çıldırırdım. Sana halisane duygumu söylemeliyim; insanlık da Türkiye'de, Müslümanlık da Türkiye'de, milliyetçilik de Türkiye'de. Eğer varsa, Allah benim ömrümden alıp Mustafa Kemal'e versin'' dediğini aktaran İnce, şöyle devam etti: ''Tevfik Fikret de Mehmet Akif de bizim değerlerimizdir. Biz İsmet İnönü'ye de Kazım Karabekir'e de aynı saygıyı gösteririz. Bu bizim siyasi ahlakımızın gereğidir. Muallim Naci ve Recaizade Mahmut Ekrem'den bu yana gelen bir tartışmayı, Türkiye'nin bu gergin günlerinde devleti yönetenlerin yeniden alevlendirmesi milletimize bir yarar sağlamaz.'' ''Sayın Arınç ve partisi tarihimizi böldü, ulusal kahramanlarımızı böldü, milletimizi böldü, şimdi sırayı edebiyat ustaları ve şairlere getirdi'' görüşünü savunan İnce, ''BOP'un eş başkanlığını yapan Başbakan Erdoğan'ı Mehmet Akif'in ideal gençliğine benzeterek İstiklal şairimizin kemiklerini sızlatmayın'' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA