Gürsel Tekin: Akp'liler Ahmet Türk'e Ne Zaman Cevap Verecek?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun her hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Şırnak'ın Uludere ilçesinde terörist sanılarak öldürülen 34 vatandaş olayında, "İstihbaratı kim verdi?" diye sorduğunu ancak cevap alamadığını söyledi.

Gürsel Tekin: Akp'liler Ahmet Türk'e Ne Zaman Cevap Verecek?
Tekin, ' Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, bir süre önce yaptığı açıklamada, 'Ben konuşursam, Başbakan dahil hiç kimse koltuğunda oturamaz.' dedi. Şimdi merak ediyorum, AKP'liler Ahmet Türk'e ne zaman cevap verecek? ' şeklinde konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün İvrindi'nin Gökçeyazı beldesini ziyaretinin 89. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılan Tekin, daha sonra Balıkesir'e geçerek CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Balıkesir Milletkvekili Haluk Ahmet Gümüş ve Nedret Akova'nın eşlik ettiği Tekin, CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk ve Merkez İlçe Başkanı Hakan Şehirli'yle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

Kamuoyunda CHP'nin sürekli kurultay yapan, iç kavgalarıyla zaman geçiren bir parti gibi görüldüğü yolundaki eleştirilere katılmadığını belirten Genel Başkan Yardımcısı Tekin, ''Onların kurultaylardan haberi olmadığı için eleştirebilirler. Bu Parlamento'da AKP dahil olmak üzere mevcut siyasi partilerin tamamının, Türkiye'ye yeni bir anayasa yapma taahhüdü var. Yeni bir anayasa taahhüt edenlerin, kendi anayasalarına bakmaları gerekmiyor mu? Hangisinin anayasası demokratiktir? Bütün siyasi partilerin anayasasına baktığınızda herhangi birinde parti içi mekanizma, parti içi önseçim ya da millet iradesiyle milletvekili seçilebiliyor mu? Ben dahil birçok arkadaşımız burada milletvekili oldu. Şimdi biz milletin vekili miyiz? Dünyada böyle midir sistem? Bunu eleştirenlerin öncelikle siyasetçi olarak üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Derhal 12 Eylül döneminden kalmış o Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirmesi gerekiyor. Kendi tüzüğünü değiştirmesi gerekiyor. CHP, kendi anayasasını yapacak, önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Bu anayasa AKP'ye de, öbür siyasi partilere de, Türkiye'ye de örnek olacak. CHP'nin tartışılmayacak tek kurultayı bu olacak. Hiç kimse merak etmesin, CHP'de bir iç kargaşa olmaz, kavga olmaz.'' dedi.

''CHP'de bir lider sorunu var mı?'' şeklindeki soruya ise, ''Asla. Lider sorunu yok. ' karşılığını verdi. Başbakan'ın Erdoğan'ın, ''Dindar, muhafazakâr, demokrat, vatanını, milletini seven, ilkelerine sahip çıkan bir nesil yetiştireceğiz.'' şeklindeki sözlerini de değerlendiren Gürsel Tekin, ' Sayın Başbakan her gün bir şey diyor. Buna gerçekten cevap vermekten utanıyorum. Niçin utanıyorum? Ne demek o dindar gençlik? Ben 30 yıldır iktidarlar gördüm. Ben dinimi imanımı öğrenirken ne AKP vardı ne de Sayın Erdoğan vardı. Biz dinimizi imanımızı öğrenirken ailemizden bize söylenen önemli bir şeyler vardı. Şimdi Sayın Başbakan, Allah aşkına bir bak çevrene yahu. Millete din iman dersi veriyorsun, çevrende herkes han hamam sahibi oldu. Nereden oldu? Kamu olanaklarıyla. Şimdi onun için din iman dersi verecek en son adam Sayın Başbakan'ın kendisidir.'' diye konuştu.

Tekin, ''CHP nasıl bir gençlik istiyor?'' sorusuna da şöyle cevap verdi: ''Bizim kadınlarımız da gençlerimiz de inançlı bir nesildir. O konuda hiçbir sıkıntımız yok. Bu ülkede hiç kimse inançlarından dolayı, özellikle dininden dolayı bir sorun yaşamış değildir. Bu ülkede insanlar, ideolojisinden dolayı sorun yaşamıştır. O bedeli de solcular ödemiştir, CHP'liler ödemiştir. Sayın Başbaşkan ve A takımı hiç ödememiştir. 12 Eylül döneminde, şu an buraya bakıldığında 10 arkadaşımızın mağduriyeti vardır, başta ben. Acaba Sayın Başbakan ve A takımının, 12 Eylül döneminde bir mağduriyetleri oldu mu? Hatırlayan var mı ya da o İslâmi gençlerin herhangi bir mağduriyeti var mı? Bu ülkede bedeli sadece solcular ödedi. Kusuruma bakmasın Sayın Başbakan, onun ileri geri demokrasisi de budur.''

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, Uludere'deki istihbaratın kim tarafından verildiğine ilişkin soru sorduğunu hatırlatarak, cevabını beklediklerini söyledi. Wikileaks belgelerinde eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın yanında Başbakan Erdoğan ve iktidar hakkında çeşitli ithamlar yer aldığını da ileri süren Tekin, ''Baykal, aslanlar gibi çıkıp, 'Üç gün içinde açıklamazsanız yargıya götüreceğim.' dedi. Acaba Sayın Başbakan veya iktidar yetkilileri, bu kadar ağır itham, hakaret ve iftiralar karşısında yargıya gitme gereği duymazlar mı?'' değerlendirmesini yaptı.

Gürsel Tekin, devletin bazı kurumları tarafından yabancı elçiliklere bilgi verildiği yolundaki iddiaları da gündeme getirdiği konuşmasında, ''Türkiye'de böyle bir gelenek var mı?'' dedi.

'YAKINDA MELİH DE NEREDEN DÜŞECEK BELLİ DEĞİL'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, 2014 yılında Balıkesir'in de aralarında bulunduğu bazı illerin büyükşehir yapılacak olmasını ise şöyle değerlendirdi: ' İktidarlar, bu konu hakkında geçmişte de hatalara düştü. Bunu oy almak için yaptılar. Öncelikle yerel yönetim yasalarının değişmesi lazım. Şu anda bin 600 belediye başkanı sorgulanıyor, yargılanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, Bulgaristan'a baktığınızda bir yerde bir hata var. Bin 600 belediye başkanı, 5 bin bürokrat yargılanır mı? Çünkü 2005 yılında iki belediye başkanına yetki verdiler. Adana ve Ankara belediye başkanları, Yerel Yönetim Yasası yaptı. Sonra Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak, kendi kurmuş olduğu tuzağa düştü. Yakında Melih de nereden düşecek belli değil. Öncelikle bu yasanın yeniden ele alınması gerekiyor. Çağdaş, dünyanın her yerinde uygulanan, anlaşılır ve yalın olmalı. '

Gürsel Tekin, daha sonra CHP Balıkesir Merkez İlçe lokalinde partilileriyle biraraya gelerek, çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.