Bakan Günay Türk Kahvesi Pişirdi

Türk İslam Eserleri Müzesi’nde ‘Müze Kahvesi’ açılışı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kum ocakta Türk kahvesi pişirdi.

Bakan Günay Türk Kahvesi Pişirdi
Müze Kahve ' de, kahve pişirme sertifikası alan ilk kişi olan Bakan Günay, “Kahveyi Türkiye kültürünün çok özel bir durumu olarak belgelendirmek ve sertifikalandırmak konusunda yeni bir adım atıyoruz.” dedi. Müze Kahve'ye gelen yerli ve yabancı turistler 20 dakika eğitim aldıktan sonra kahve pişirme sertifikası alabilecek.

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği ' nin ' Türk kahvesinin en doğru yöntemlerle pişirildiği ve sunulduğu ilk yer ' unvanı verdiği ' Müze kahve ' Sultanahmet ' te bulunan Türk İslam Eserleri Müzesi ' nde de açıldı. Açılış programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ' a geleneksel Türk kahvesi pişirme yöntemleri hakkında bilgi verildi. Daha sonra ocak başına geçen Bakan Günay, kum ocakta kahve pişirip servise hazır hale getirdi. Cezveden fincana doldurduğu kahveyi içen Günay ' a, ' Geleneksel Türk Kahvesi Eğitimi Sertifikası ' verildi. Artık kendisinin de standartlara uygun Türk kahvesi pişiren biri olduğunu belirten Günay Türk kahvesinin kültürel değerini anlattı.

Kahvenin Türk kültüründe çaydan bir adım önde olduğunu ifade eden Günay, “Bizim kültürümüzde çok özel yer tutan bir üründür. Türk kahvesi Türkiye ' de pişirilir ve içilir. Kahvenin Türkiye ' de bir tarzı vardır. Ancak şimdiye kadar kültür zenginliğimizin içinde ortaya çıkarma konusunda ciddi bir gayretimiz olmamıştı. Şimdi müze mağazalarımızın işletmesini yükselttiğimiz bu durumda kültür varlıklarımız ve LÖSİM ile birlikte kahveyi Türkiye kültürünün çok özel bir durumu olarak belgelendirmek ve sertifikalandırmak konusunda yeni bir adım atıyoruz.” dedi. “Kahveyi kökünden alıp onu en üst seviyede pişirecek ve sunacak olana biz artık sertifika vereceğiz. Ve bu artık bizim kültürümüzün temel bir varlığı olarak bizim tarafımızdan tescil edilmiş olacak. ' ' diyen Günay, müze kahvelerle birlikte müzelerin cirosunda belirgin bir artışın olduğuna dikkat çekti. Günay, “2007 yılı sonunda bizim müzelerimizin cirosu 70 milyon TL idi. 2010 ' da 150 milyon eşiğine geldik diye seviniyorduk. Fakat 2010 yılı içinde yeni düzenleme yaptık. Müze mağazalarımızda yeni bir düzenleme yaptık ve 2011 yılında müzelerimizden elde ettiğimiz gelir 256 milyon TL oldu dedi.” şeklinde konuştu.

Müze Kahve'de gelen misafirlere, kahvenin yanı sıra Türk içecek kültürüne ait ürünler sunulacak. Tatlı ve şekerleme çeşitlerinden ikram edilecek olan misafirlere kahve pişirmenin incelikleri de anlatılacak. Türk usulüne uygun kahve pişirmeyi öğrenen ziyaretçilere sertifika verilecek.