Narenciye ve Narın Pazarlama Sorunu Dalyan’da Masaya Yatırıldı

Muğla’nın Ortaca ilçesindeki narenciye ve nar üreticileri, pazarlama yaşanan sorunları Dalyan’da düzenlenen toplantıda masaya yatırdı.

Narenciye ve Narın Pazarlama Sorunu Dalyan’da Masaya Yatırıldı
Dalyan Beldesi’nde bulunan Kbid Çarşısındaki toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Dalyan Belde Başkan Vekili Öner Ersoy, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Dalaman Narenciye Birliği Başkanı İbrahim Aydınlı, Ortaca Narenciye Birliği Başkanı Mehmet Keza Kundakçı, Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, TARİŞ Başkanı Hüseyin Metin, Turizm İşletmecisi ve nar üreticisi Yücel Okutur, narenciye ve nar üreticileri katıldı.

Yapılan Toplantıda konuşan Ziraat Odası Ortaca İlçe Başkanı Salim Çöllü; “Bölgemizde üretilen narenciye ve nar pazarlamalarında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun önlemi ise, Birliklere kaydolmak, Kooperatif ve şirketleşme ile mümkün olacaktır. Bugün üreticilerimiz tüccarların elinde oyuncak olup, sattıkları ürünlerin paralarını alamamaktadırlar. Bu gün bölgemizdeki narenciye ve nar üreticileri tüccarlardan en az 5 bin TL civarında alacakları bulunmaktadır. Tüccarlar üreticiyi bulup bir fiyat verip, gitmektedir. Üreticide aldığı fiyatla ürününü satmaya beklerken, başka birisi gelip, verilen fiyatın yarısını vermektedir. Üreticide ürünün ağaçta kalmaması için düşük fiyatla satmak zorunda kalıyor. Tabi ki bu satıştan da tüccar faydalanıyor. Yada ürünler ağaçlarda kalıp, çöpe gitmektedir. Bunun önüne geçmek için kesinlikle birliklerle çalışmak zorundayız. Eğer Birliklere üye olduğunuz zaman, tüccar önce birlikle pazarlık yapıp, ürününüzü alacak, sizlerde zarar etmeyeceksiniz. Birlikleşme şarttır. Ortaca ve Dalaman Birlik Başkanları ise, üreticilerinin her zaman yanında olduklarını, eğer birlik başkanları gerekli çalışmaları yapmıyorlarsa, bu yöneticileri değiştirmeniz sizin elinizde olacaktır. Bilindiği gibi birliklerin her Şubat Ayı içinde Genel Kurul Kongreleri yapmaları gerekmektedir. Beğenmediğiniz Birlik Başkanı ve yönetimini değiştirebilirsiniz diyerek üreticiye güven verdiler” dedi.

TARİŞ Başkanı Hüseyin Metin de; “Ortaca’da bulunan TARİŞ’de bina sorunu bulunmamaktadır. Burada soğuk hava depoları yapılabilir. Biz Tariş olarak her türlü yardıma hazırız. Önemli olan çiftçilerimizin ürünlerinin iyi pazarlanmasıdır” diye konuştu.

Turizm İşletmecisi ve nar üreticisi Yücel Okutur ise; “Ortaca ve Dalyan Bölgesi narenciye ve nar üretiminde büyük bir potansiyele sahiptir. Burada markalaşma olmadığı takdirde üreticilerimiz zarar ederler. Burası Dalyan, Burada her şey var. Kesinlikle marka patendi almak zorundayız. Buda birliklerle mümkündür. Dalyan’da Ortaca Narenciye Birliği’nin bir alt birliği ve şubesi kurulabilir. Bu tür çalışmaları yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Yapılan toplantı sonunda oluşturulan Narenciye Birlikleri Dalyan Çalışma Gurubu Hüseyin Metin, Mustafa Aydınlı, İsmail Çelik, Atilla Gültekin, Arif Yalılı, Osman Demir, Ömer Çoban, Yusuf Kırkık, Öner Ersoy, Yücel Okutur, Halil Dipdağ, Yücel Topsakal ve Şentuğrul Yetkin’den oluştu .
Kaynak: İHA