Yaban Hayatı Envanter Sayımı Başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü tarafından Yaban Hayatı Geliştirme sahalarında envanter çalışmaları başlatıldı.

Yaban Hayatı Envanter Sayımı Başladı
30 Ekim’de gerçekleştirilen ihaleyi kazanan yüklenici firma Orman Yüksek Mühendisi Seda Özcan Özdemir tarafından yapılan envanter sayım işinde çevre köylerde yaşayan vatandaşlarda yer alıyor. İlk olarak Ilgaz Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında çalışmalar sabah erken saatlerde başlıyor. Yola çıkan 20 kişilik ekip, akşam hava kararana kadar envanter sayımını gerçekleştiriyor. Ilgaz Dağı’nın zirvesinde 3 bin metre rakımda yürütülen çalışmalarda yer yer kar kalınlığının 20 santimetreyi bulurken, hava sıcaklığı ise sıfır derecede seyrediyor.

Diğer bölgelere göre coğrafi yapısı zor olan Kastamonu’da diğer bir yandan görüntü vermeyen ve çok hareketli olan karaca, geyik gibi hayvan türlerini saymaya çalıştıklarını belirten Orman Yüksek Mühendisi Seda Özcan Özdemir, zor şartlara rağmen en iyi sayımı yapabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Sürekli-Bek metodunu kullanarak envanter sayımı yaptıklarını aktaran Özdemir, “Sadece Ilgaz Dağı’nda yaklaşık 17 bin hektarlık bir alanda 10 günlük bir çalışma gerçekleştireceğiz. Dağın üst yamacına süreklileri, aşağı kısmına ise bekçileri yerleştiriyoruz. Telsiz anonsuyla birlikte çalışma başlayacak. Buradan yaklaşık 10 tane sürekçi hayvanları aşağıya doğru ürküterek bekçilerin üzerine doğru itecekler. Oradaki bekçiler de yanlarından geçen hayvanların notunu tutup oradaki görevli arkadaşa bildirecekler. Bulunduğumuz şartlar zor. Bu envanterin başka bir şekli de yok. Mecburen sonbahar veya kışın yapılması gerekiyor” dedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren ormana giden ekip, öğle yemeğini kontrol altında müsait bir yerde yaktıkları ateşin başında yiyor.

Envanter sayımında toplam 41 bin 750 hektarlık arazide 86 deneme alanı yer alacak. Ilgaz Dağı YHGS’nda 17 bin 36 hektarlık arazide 36 deneme alanı, Azdavay Kartdağ YHGS’nda 11 bin 216 hektarlık arazide 24 deneme alanı, Tosya Gavurdağ YHGS’nda 9 bin 262 hektarlık arazide 17 deneme alanı ve Taşköprü Elekdağ YHGS’nda 4 bin 236 hektarlık arazide 9 deneme alanı bulunuyor. Envanter çalışmalarının 45 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor. SÜREKLİ-BEK METODU KULLANILIYOR Ilgaz Dağı, Azdavay Kartdağ, Tosya Gavurdağ ve Taşköprü Elekdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarında “Sürekli-Bek Metodu” ile doğrudan sayım tekniği kullanılarak yapılan sayımlarda av ve yaban hayatı yönetimde doğru kararlar alınması amaçlanıyor. Yaban hayatı popülasyon tespitiyle yaban domuzu, geyik, karaca, kurt, ayı türleri başta olmak üzere memeli türlerin popülasyonları saptanarak saha üzerindeki miktar ve yoğunlukları belirlenecek. Ayrıca, yaban hayvanı popülasyonlarının birey sayısı, bunların yaş ve cinsiyet durumları, doğan yavruların yaşama oranları gibi popülasyon strüktürü ve dinamiğine ilişkin temel bilgilere ihtiyaç duyulmasından dolayı yapılan bu çalışmayla hayvanların nesli de koruma kapsamına alınıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekip, yüklenici firmanın Ilgaz Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yürüttüğü çalışmaları yerinde inceledi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren teknik ekip, “Bu bilgilerin elde edilmesini etüt-envanter çalışmaları ile gerçekleştiriyor. Envanter genel anlamda mevcudun belirlenmesi olup yönetimin planlanmasında ve ona işlevsellik kazandırmada temel ve belirleyici bir unsurdur. Envanteri eksik veya yapılmamış bir planlamanın başarıya ulaşması mümkün değil. Günümüzde sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi kavramının ön plana çıkmasıyla etüt-envanter çalışmalarının önemi daha belirgin bir şekilde hissedilmektedir. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nda tanımlanan yaban hayvanlarının ülke genelinde etüt ve envanterlerinin yapılması sorumluluğu ve yetkisi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne (DKMPG) verilmiştir. DKMPG etüt-envanter çalışmalarına önem vermektedir. Bu kapsamda, ülke genelinde yaban hayvanlarının varlık yokluk kriterlerine göre genel durum tespiti yapılmaktadır. Bu çalışma öncelikle nesilleri tehdit ve tehlike altında olan türlerin belirlenerek listelerinin oluşturulması, kaçak avcılığın boyutlarının belirlenmesi ve popülasyon bazında yapılacak envanter çalışmalarına alt yapı oluşturulması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Çalışmalarımız türlere ve bulundukları habitatlara uygun envanter teknikleriyle öncelikle Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ve Örnek Avlaklar gibi avlanma planları çerçevesinde av turizmi kapsamında av yaptırılan sahalarda büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Kırsal kalkınmaya katkı amacıyla envanter çalışmalarında öncelik kızıl geyik, karaca ve yaban domuzu gibi av turizmi potansiyeli olan büyük memeli av hayvanlarına verilmiştir. Bunların yanında ayı, kurt, çakal, tilki, vaşak gibi diğer türlerinde envanteri yapılmaktadır. Av turizminden elde edilen gelirlerin bir kısmı; yaban hayatı kaynaklarının korunması karşılığında saha içerisindeki köy tüzel kişiliklerine verilmektedir” diye konuştu.

Ayrıca belirli bir ücret karşılığında tecrübeli avcı ve köylülerinde yer aldığı yaban hayatı envanter sayımında, yerel rehber olarak köylülerin yer alıyor .
Kaynak: İHA