Alman Cumhurbaşkanı, Nsu Komisyonu'nu Kabul Edecek

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, önümüzdeki yılın başında ilk kez Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu üyelerini ağırlayacak.

Komisyon Başkanı Sebastian Edathy, görüşmenin 29 Ocak'ta yapılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Gauck'un Neonazi terör örgütünün kurbanları ve yakınlarıyla da görüşme yapması bekleniyor.Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin cinayetlerini araştıran Federal Meclis Komisyonu üyelerini ilk kez Bellevue Sarayı'na davet etti. Komisyonun Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başkanı Sebastian Edathy Ocak ayında davet edildiklerini duyurdu. Görüşmenin 29 Ocak'ta yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre NSU konusu çerçevesindeki tüm gelişmeler Gauck için çok önem arz ediyor.

Gauck, cumhurbaşkanı olduktan sonra Thüringen'de yaptığı konuşmasında emniyet birimlerinin ihmal ve hatalarını dile getirmiş, zedelenen güvenin yeniden inşa edilmesi için siyaset ve emniyetin konuyu şeffaf bir şekilde ele almasını tavsiye etmişti. Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün açıklamasına göre terör hücrenin kurban ve yakınlarının da Ocak ayında Bellevue Sarayı'nda ağırlanması gündemde. Federal Meclis NSU Komisyonu'nun bir yıldır çalışmalarını sürdürmesine rağmen Cumhurbaşkanı Gauck tarafından ilk kez davet ediliyor olması dikkat çekici. Komisyonun Yeşiller Partili üyesi Wolfgang Wieland, Berliner Zeitung'a yaptığı açıklamada Gauck'un davetini "Bizi onurlandıran jest. Çok iyi buluyorum." diye değerlendirdi. Wieland, bu davetin Başbakan Angela Merkel'in söz verdiği gibi cinayetlerin sonuna kadar aydınlatılmasına devlet yöneticisinin de önem verdiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

“Komisyonun özel bir yeri var. Biz kendi aramızda tartışmıyoruz, birlikte çalışıyoruz. Bu komisyon tarih yazıyor.” diyen Wieland, üyelerin çalışmalarının, partiler arasındaki rekabete kurban edilmesine izin verilmediğine dikkat çekti. NSU Komisyonu Ocak ayında çalışmasına devam edecek. Önümüzdeki oturumlarda NSU üçlüsünün kayıplara karıştığı dönemde görevde olan Thüringen eyaletinin emniyet birimlerinden şahitler dinlenecek. Thüringen eyaletinde kurulan Eyalet Meclis Araştırma Komisyonu'nun da bu dönemi ele alması bekleniyor. Federal Meclis Komisyonu'nun çalışmalarını bu yılın ortasına kadar tamamlaması gerekirken, Thüringen Eyalet Komisyonu ise soruşturmalarını 2014 yılının yaz aylarına kadar sürdürecek .