Tuğgeneral Çitil Yine Duruşmaya Gelmedi, Dava Çorum'a Nakledildi

Mardin'in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil hakkında açılan davanın ikinci duruşması yapıldı.

Tuğgeneral Çitil Yine Duruşmaya Gelmedi, Dava Çorum'a Nakledildi
Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya müdahil avukatlar Erdal Kuzu ve Mardin Barosu Başkanı Azad Yıldırım ile müştekiler katıldı.

Sanık Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil ise ikinci kez duruşmaya gelmedi. Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı'nın talebi ve 5. Yargıtay Ceza Dairesi'nin onayı ile davanın Çorum’da görülmesine karar verildiğini açıkladı.

Karara tepki gösteren müdahil avukatlar, 5. Yargıtay Ceza Dairesi'ni sert biri dille eleştirdi.

Dosyanın 'kamu güvenliği' gerekçesiyle Çorum'a gönderildiğini ve sanığın tutuklanması yönündeki taleplerinin de reddedildiğini belirten avukat Erdal Kuzu, “Siyasi iktidarın geçmişle yüzleşme yönündeki beyanlarının samimi olmadığı çok açık olarak ortaya çıkmıştır. Adalet Bakanlığı, hukuka aykırı bir şekilde sanığı korumak adına dosyaya müdahale etmiştir. Yargılamada herhangi bir kamu güvenliği tehlikesi olmadığı çok açık iken dosyanın kapatılmasına yol açacak nakil kararı alınmıştır. Bu dosya Fizan'a da gitse biz bu yargılamanın peşini bırakmayacağız." dediMardin Barosu Başkanı Azad Yıldırım da, Tuğgeneral Musa Çitil’in bir kere bile tenezzül edip mahkemeye gelmediğini vurguladı. Yıldırım, şöyle konuştu: "Siz neden Mardin’de bu davanın görülmesinden korkuyorsunuz? Soruşturma boyunca 2 celse yapılmasına rağmen tek bir olay yaşanmamıştır. O zaman hangi kamu güvenliği? Bu siyasi bir operasyondur. Kişinin rütbesine göre korunmasıdır. Bugün adalet katledilmiştir.” Öldürülen 13 kişinin yakınları adına açıklama yapan Vecdi Avcıl’ın oğlu Yasin Avcıl ise “Devlet halen güçlülerin yanında, ezilenlerin ve haklı olanların yanında değil. Siz bugün bir canavarı saklarsanız, bu canavar dönüp sizi de yiyecektir. Bugün katilleri koruyanlar gün gelecek birlikte yargılanacaktır.” şeklinde konuştu.