İzsu Laboratuvarı Akredite Olduğu Parametre Sayısını 56’ya Yükseltti

Türkiye’de içme suyu ve atık su alanında akreditasyon belgesi alan ilk kamu laboratuvarına sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, akredite olduğu parametre sayısını 56’ya yükseltti.

İzsu Laboratuvarı Akredite Olduğu Parametre Sayısını 56’ya Yükseltti
Laboratuvar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi kapsamında kapasitesini genişletti. Denetimler sonucunda İZSU laboratuvarının su ve atık suda yetki alınmış parametre sayısı 12’den 36’ya çıkarıldı. Yine Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetimlerle akredite olduğu parametre sayısı 42’den 56’ya yükseldi. Fiziki, kimyevi ve mikrobiyolojik olmak üzere atık su ve içme suyunda yılda ortalama 150 bin parametreyi tahlil ettiklerini belirten İZSU yetkilileri, “2011 yılında yapılan denetimlerde başarılı bulunan laboratuvarımızın aldığı Çevre Analizleri Yeterlilik Belgesi’nin süresi Mayıs 2015'e kadar uzatıldı. 2006 yılında TÜRKAK tarafından verilen sertifikamız da Eylül 2014 tarihine uzatıldı. Bu sürede laboratuvarımızın çalışma alanlarını yeniledik, yeni cihazlar aldık.” dedi.

Yeni cihazlar sayesinde tahlillerin çok kısa sürede sonuçlanmasının sağlandığını belirten yetkililer, incelenen ve akredite olunan parametre sayısının arttırılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜRKAK’a yaptıkları müracaatların da olumlu sonuçlandığını duyurdu. İZSU Genel Müdürlüğü Laboratuvarı’nda içme suyu ve atık suda arsenikten baryuma, kurşundan bor, çinko, bakır, demir, mangan, nikel, civa ve kroma kadar 74 parametreye bakılıyor.İZSU, şebeke suyunun ve su temin edilen bütün kaynakların kalitesini devamlı izliyor. Bu çalışmalar, uluslararası standartlarda yapılıyor. Şehiriçi dağıtım şebekesinde birinci hafta 1–40, izleyen haftada 41–80 arasında numaralandırılan 80 noktadan periyodik olarak numuneler alınıyor. Bunlarda içme suyunun kalitesini belirlemek için 16 parametre tahlil ediliyor ve sonuçlar, İZSU'nun internet sitesinde yayınlanıyor. Merkez 11 ilçenin yanısıra çevre yerleşimlerdeki 10 ilçe, 239 köy ve mahallenin su kalitesi değerleri de sitede düzenli olarak bulunuyor. Ayrıca şebeke suyunun, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'te verilen sınır değerlerin altında kalıp kalmadığı kontrol ediliyor .