Belçika: Oburiks'i Biz Ayartmadık, Masumuz

Fransa yüksek gelir sahiplerinden ekstra vergi almaya hazırlanırken, ülkedeki birçok zengin komşu ülke Belçika’ya kaçıyor.

En Son ünlü aktör Gérard Depardieu’nun Fransız pasaportunu iade ederek, resmi ikametini Belçika’ya taşıması tartışmaları alevlendirdi. Öte yandan Belçika, "Zengin Fransızları ülkemize çekmek için herhangi bir çabamız yok." savunması yaptı. ‘Oburiks’ karakteri ile tanınan ünlü Fransız aktör Gérard Depardieu’nun Belçika vatandaşlığına geçmeyi düşündüğü kaydediliyor. Bir süre önce Belçika’nın Nechin kasabasında ev alan Fransız oyuncunun Belçika vatandaşlığı almak için araştırma yaptı. Belediyeye vatandaşlık için gerekli şartları soran Depardieu, taşınmasına Fransa’daki tepkiler üzerine Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrualt’ya yazdığı mektupla Fransa kimliğinden feragat edeceğini belirtmişti. Sanatçının Paris’teki evini satışa çıkarttığı ifade ediliyor. Daha önce de Berband Arnault ve Louis Vuitton Hennessy gibi dünyanın önde gelen zenginleri arasında gösterilen işadamları Fransa’daki ağır vergi yükünden kaçmak için resmi ikametlerini Belçika’ya taşımışlardı.

BELÇİKA: ÖZEL BİR GAYRETİMİZ YOK, SERBEST DOLAŞIM HAKKI VAR

Öte yandan Fransa ile Belçika’yı karşı karşıya getiren zengin Fransızların Belçika’yı tercih etmesi üzerine Belçika’dan ‘biz masumuz’ savunması geldi. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Fransız işadamlarının Belçika’yı tercih etmelerinde kendilerinin herhangi bir çabasının bulunmadığının altını çizerek "Avrupa Birliği’nde bir kere serbest dolaşım hakkı var. Buna herkes saygı göstermeli." dedi.

Zengin Belçikalı sporcuların da Monaca’ya taşındığına dikkat çeken Reynders, Belçikalıların daha ucuz olmasından dolayı alışveriş için Fransa’ya gittiğini kaydetti.

Zengin Fransızların ülkelerini terk etmelerinde temel faktörün Fransa Hükümeti’nin getirmek istediği vergi yükü olduğunun altını çizen Belçika Dışişleri Bakanı, "1830’dan bu yana yüksek gelirlileri hedef alan özel bir vergi sistemi getirmedik. 12 yıl Maliye Bakanlığı yaptım ve Fransalı işadamlarını ülkemize çekmek için hangi yasal düzenlemeyi yapmışız, merak ediyorum." diyerek Fransa’dan gelen tepkilere cevap verdi. Reynders, bu tartışmaların Sonlandırılmasını ve iki ülke arasındaki gerginliğin bitmesini temenni ettiğini kaydetti.