Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Boz'un Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, İsrail dışında sadece Hatay'da yaşadığı belirtilen, ''Hatay Dağ Ceylanı'' olarak literatüre geçen türün envanterinin çıkarılması için çalışma başlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez 2008 yılında görüntülenen ceylanların Kırıkhan ilçesine bağlı İncirli, Sucu, Akpınar ile Kaletepe köyleri ile bir kısmı askeri bölgede kalan 6 bin hektarlık doğal alanda yaşadığını söyledi.

Ceylanların sayısının 225 civarında olduğunu kaydeden Boz, bakanlığın yaşam alanlarının korunması için yoğun çaba gösterdiğini belirtti.

Çalışmalarda 75'i dişi ve 150'si erkek 225 ceylanın varlığını tespit ettiklerini ifade eden Boz, şöyle devam etti:

''Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi , Aksaray Üniversitesi, Antakya Çevre Koruma Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi ve köy muhtarlarının katılımıyla ceylanların doğal yaşam alanlarında incelemeler yaparak envanterlerini çıkarıyoruz. Tespit edilen ceylan hakikaten önemli bir sayıda. Bu alanın korunması için çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek.

Ceylanların üretilerek çoğalması için önümüzdeki yıl Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu kurulacak. Bu istasyon 16 hektarlık alanı kapsayacak.''

Boz, ceylanların gelecek nesillere aktarılması ve yaşam alanlarının korunması için herkese önemli görevler düştüğünü, hayvanların köylüler tarafından korunmasının ve avlanmamasının sevindirici olduğu vurgulayarak, Kara Avcılığı Kanunu'na göre avlanan her ceylan için 7 bin 500 lira tazminat ve bin 500 lira idari ceza uygulanacağını hatırlattı.

Boz, envanter çalışmalarını gelecek yıl da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Salim Taş/Ali Güreli

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA