Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, ''terör Örgütünün Propagandasını Yapmak'' Suçundan Yargılanan Sanıklar Hatip Dicle, Akın Birdal ve Zübeyde Zümrüt Hakkındaki Davanın Ertelenmesine Karar Verdi

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan yargılanan sanıklar Hatip Dicle, Akın Birdal ve Zübeyde Zümrüt hakkındaki davanın ertelenmesine karar verdi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen iki ayrı duruşmada BDP Diyarbakır eski Milletvekili Akın Birdal, Yüksek Seçim Kurulu'nca milletvekilliği düşürülen KCK davasında tutuklu yargılanan Hatip Dicle ve BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün yargılanmasına devam edildi.

Sanıkların katılmadığı duruşmalarda mahkeme heyeti, ''sanıklar hakkında 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçunu kapsayan Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi gereğince cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de '6352 Sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Yasanın geçici 1. maddesinin b bendi gereği' davanın ertelenmesine'' karar verdi.

Mahkeme ayrıca, sanıkların 3 yıl içinde aynı mahiyette bir suç işlememeleri takdirde haklarındaki davanın düşürülmesini de kararlaştırdı.

-İstenen cezalar-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sanık Akın Birdal hakkında hazırlanan iddianamede, sanığın 19 Mart 2011'de Eğil İlçesi'nde terör örgütü PKK'nın propagandasına dönüşen Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada suç unsurunun tespit edildiği bildirilmişti.

Sanıklar Dicle ve Zümrüt hakkındaki iddianamede ise Barış ve Demokrasi Partisi'nce milletvekili seçimleri öncesinde Lice'de 31 Mayıs 2011 günü düzenlenen mitingde, KCK davasında tutuklu yargılanan Hatip Dicle'nin seçmenlere gönderdiği mektubun, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından okunduğu ifade edilmişti.

İddianamede, içeriği nedeniyle mektubu yazan Dicle ile okuyan Zümrüt'ün terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları kaydedilmişti.

Sanıklar Birdal, Dicle ve Zümrüt hakkında Terörle Mücadele Kanunu'nun ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçunu düzenleyen 7/2. maddesi uyarınca 5'er yıl hapis cezası talep edilmişti.

Muhabir: İbrahim Yakut

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA