Başbakan Berişa, Muhalefeti Ab Üyelik Sürecini Desteklemeye Çağırdı Açıklaması

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, ana muhalefet Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama'yı, ülkenin AB üyelik sürecinde gerçekleştirilmesi gereken reformlar konusunda bir kez daha hükümete destek vermeye çağırdı.

Sali Berişa, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, "Ana muhalefet Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama'ya, ülkemize AB'ye adaylık statüsü verilmesi için istenilen üç kanunu bugün onaylama çağrısında bulunuyorum. Bu gece saat 24.00'e kadar bekliyorum. Parlamentoda onaylamamız gereken kanunlar için görüşmemiz lazım. Kalan saatlerde Edi Rama'nın tutumunun değişeceğini ümit ediyorum. Bu üç kanunun onaylanmasını tüm Arnavutluk bekliyor. Tarih, engelleyici tutumlar ve inatla yazılmaz" dedi.

Ana muhalefet Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama ise söz konusu üç kanunun onaylanması için Fier ilinde geçen seçimlerden sonra ortaya çıkan sorunların çözüme kavuşturulmasını şart koştu.

Fier ilinde geçen seçimde oyların çoğunu partisinin aldığını, buna rağmen bazı bölge konseylerinde iktidardaki Demokratik Parti temsilcilerinin seçildiğini iddia eden Rama, "bu bölgede seçimde hile yapıldığını, haksızlığın giderilmesini" istiyor.

Başbakan Berişa ise bu konuda, "Fier sorunu, AB'ye entegrasyonda olduğu gibi Arnavutluk vatandaşlarının hayati sorunlarıyla da bağlanmamalı" açıklamasını yaptı.

Avrupa Komisyonu, 10 Ekim'de Arnavutluk hakkında yayımladığı İlerleme Raporu'nda, bazı şartları yerine getirmesi halinde Arnavutluk'a aday ülke statüsü verilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Avrupa Komisyonu Arnavutluk'tan, yargı sistemi, kamu yönetimi ve parlamento kurallarında reform gerçekleştirilmesini talep etmişti.

Söz konusu reformlara ilişkin kanunların mecliste onaylanması için nitelikli çoğunluk gerekiyor. Hükümet, bu reformları meclisten geçirebilmek için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Muhabir: Tiran-Meral Balota

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA