Gto Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan Açıklaması

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ''Kayıt dışı istihdama göz yuman ve nedeni ne olursa olsun kayıt dışı istihdam yapan 'hırsızlık' yapmış olur'' dedi.

Aslan, Gaziantep Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ve GTO tarafından Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlik Teşvik Uygulamaları'' konulu konferansta, sigortalı çalışmanın önemine değinerek, kayıt dışı istihdama dikkati çekti.

Çoğu kimsenin kayıt dışı istihdam denildiğinde sadece ''kaçak işçi çalıştırma''yı algıladığını ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

''Bu doğru bir algılama, ancak sadece bu kadarla iş bitmiyor. Şuanda Türkiye'de sosyal güvenlik reformunun belki de hakkından gelmesi gereken en önemli konulardan birincisi prim miktarını olabildiğince düşürmektir. Ve kayıt dışının tümüyle kayıt altına alınması için en özendirici tedbir bizce budur. Kayıt dışı istihdama göz yuman ve nedeni ne olursa olsun kayıt dışı istihdam yapan 'hırsızlık' yapmış olur. Daha ağırını söyleyeyim; bu işi yapan, vatan sevgisinden çok ciddi bir şekilde yoksun kalmıştır.''

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam da etkinlikte, ''Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları'' konulu sunum gerçekleştirdi.

Sağlam, sosyal güvenlik reformuyla ilgili detaylı bilgiler vererek, reform sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar ve reform sonrasındaki mevcut durum hakkında bilgi verdi.

''Sosyal güvenlik, bir ülkenin kaderidir'' diyen Sağlam, sosyal güvenliğin iyi yönetilmesi halinde o ülkenin daha kısa sürede gelişeceğini ve insanların refah seviyesinin yükseleceğine dikkati çekti.

Türkiye'deki sosyal güvenlik reformuna rağmen halen bazı çalışanların 48 yaşında emekli olabildiklerini ifade eden Sağlam, ''Erken emekliliğin Türkiye'ye maliyeti, bir insanın 75 yıl yaşadığını varsayarsak, 800 milyar TL'dir. Bu rakam, Türkiye bütçesinin 2, sosyal güvenlik bütçesinin 5 katıdır'' diye konuştu.

SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ise ''Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları'' konulu sunumunda, meslek kodları ve teşvikler konusunda bilgiler verdi. Süngü, ''Amacımız ceza yazmak değil'' diye konuştu.

Gaziantep Sosyal Güvenlik Müdürü Mehmet Uzun ise kurum olarak ''beşikten mezara kadar'' tüm vatandaşlara hizmet ettiklerini belirtti.

Uzun, Gaziantep'te 300 personelle yaklaşık 1 milyon 750 bin nüfusa ve 325 bin sigortalıya hizmet verdiklerini kaydetti.
Kaynak: AA