Milletvekili Türel'den 'büyükşehir Yasası' Değerlendirmesi

‘Büyükşehir Yasası’ ile ilgili konuşan AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, Antalya’nın 16 büyükşehir içinde geliri en çok artan il olduğunu söyledi.

ANSİAD'ın 2012 faaliyet yılı 17. Olağan Toplantısı, Hill Side Su Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıda AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, ‘Büyükşehir Yasası’ ile ilgili konuşma yaptı. Türel, "Yaklaşık bin 584 belde belediyesi eksilmektedir. Toplam belediye sayısı bin 558 adet azalarak 2 bin 950'den bin 392'ye düşmektedir. 81 il özel idaresi 52'ye düşürülmüş, 34 bin 283 köy 16 bin 82 adet olmak üzere eksilerek 18 bin 201 köye inmektedir. Bu bile ekonomik yüklerin kaldırılması hususunda, ekonominin hizmete dönüşmesi yönündeki verimliliğin arttırılması hususunda çok çarpıcıdır. Bu reform, aynı zamanda bir demokrasi reformudur. Bu adımla demokrasiyi güçlendiriyoruz. Zira köyde yaşayan vatandaşlarımız, eskiden sadece muhtarlıklar ve il genel meclislerine oy atıyor iken bu gün muhtarlıklar, belediye meclisleri, ilçe belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkanlarına oy kullanabilecek hale gelmektedir" diye konuştu.

Geçmişte bu ve benzeri hizmetlerin özel idareler marifeti ile valilikler tarafından yürütüldüğünü kaydeden Türel, şimdi halka hesap vermek zorunda olan belediye başkanlarının hizmetin hesabının kendisine daha ziyadesi ile sorulacağının bilincinde olacağını, daha çok hizmet etme anlayışı ile çalışacağını söyledi.

Bu yasa ile vatandaşların daha çok hesap sorabilecek bir demokratik hakka kavuşacaklarını ifade eden Türel, “Böylelikle artık vatandaşlarımız, Ankara’da bakanlıklar marifetiyle hizmetlerini takip etmeyecek. İmar planları ile ilgili büyük ölçekli planlarda kapı kapı dolaşan belediye başkanlarımız, belde belediye başkanlarımız şimdi bu sorunlarını burnunun ucundaki büyükşehir belediyelerinde çözebilme imkanı bulacaklar” dedi.

Yeni büyükşehirlerin kurulması hususundaki kriterin sadece nüfus olduğunu belirten Türel, şöyle konuştu: “Her hangi bölgeye yönelik bir anlayış söz konusu olmamıştır. Sadece 750'nin üzerinde nüfusu olan her yer büyükşehir kapsamına girmiştir. Böylelikle Türkiye bu yasa ile 13 yeni büyükşehre daha kavuşmaktadır. Geçmişte olan 16 büyükşehirle beraber toplam 29 büyükşehir Türkiye’de artık hizmet verecektir. Yeni 13 büyükşehirde yaklaşık 25 yeni ilçe kurumaktadır. Eski büyükşehirlerde ilçe yapısı aynen korunmuştur. Bu konuda bir istisna olmamıştır. Antalya’dan da bazı yeni ilçe talepleri söz konusu olmuş, ama bu kanunla ilgili ilke ve prensiplerin her hangi bir istisna karşısında bozulmaması gereğinden hareketle 16 büyükşehirde bütün ilçeler aynen korunmuştur. Bu Antalya’da da bu şekilde olmuştur. İlçelerin değerlendirilmesi açısından bu en önemli prensip kararlardan bir tanesi idi.“ Büyükşehir olmayan 52 ilde ise nüfusu 2 binden az olan beldelerin köye dönüşeceğini kaydeden Türel, ayrıca köylerde belediye vergi ve harçları, emlak vergisi, imar ruhsat harcı, katılım payları gibi bedellerin 5 yıl süreyle alınmayacağını, su ücretinin ise 5 yıl süreyle belediyenin en düşük tarifesinin dörtte birini geçemeyeceğini belirtti.

"RUHSATSIZ KONUT KALMAYACAK" 10 yıl süre ile ilçe belediyeler ve büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin yüzde 10'unu, bu köyden mahalleye dönüşen bölgelerde harcamak zorunda olduğunu söyleyen Türel, “Mahalleye dönüşen köylerde artık ciddi bir şekilde ruhsat problemi inşaatlarla ilgili bitiyor. Bu yasayla bunu sağladık. Bilim ve fen, sanat kurallarına uygun olmak şartı ile TÜBİTAK’ın uydu fotoğraflarıyla varlığını belgeleyen köyden mahalleye dönüşen yerlerdeki bütün binalar, konutlar, kahvehaneler, berberler, entegre bulmayan sistemler artık bu yasa ile ruhsatlı hale geliyor. Bu güne kadar köyde yaşayan vatandaşımız ‘benim evimin ruhsatı yok, başıma ne zaman bu evi yıkacaklar’ diye korkulu rüya görüyor iken, artık bu yasa sonrasında rahatlıkla uyuyacak” şeklinde konuştu.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN YETKİSİ ARTACAK" Türel konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Bu yasa ile 29 büyükşehirde merkezi idare yatırımlarını, hükümet yatırımlarını koordine etmek, afetle mücadelede ve bir başka sıkıntı yaşanması halinde de gereken tedbirleri almak üzere valilerimize bağlı yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı kurulmuştur. Yasa ile büyükşehir belediyelerinin yetkileri artıyor. Amatör sporlara destek olmak, sağlık tesisi ve mabetler açmak, bakım yapmak gibi, internet haberleşme altyapısı kurmak, oda ve meslek örgütleri ile ortak projeler yapmak artık mümkün olacaktır. Geçmişte olduğu gibi ilçe belediyeleri ile ilgili büyükşehir arasında itilaflarda yine büyükşehir meclisi yetkilidir. Belediyelerimiz bu yasa ile çok önemli bir kaynağa kavuşuyor. Kaynakları, gelirleri ciddi oranda artıyor. İl bazındaki vergi gelirlerinden büyükşehir payı olarak ödenmekte olan yüzde beşlik pay yüzde 6 ya çıkarılıyor. Genel bütçe vergi gelirleri de yüzde 2.5‘ten 4.5’e çıkartılıyor.” "GELİRİ EN ÇOK ARTAN İL ANTALYA" 29 büyükşehrin gelirlerinin bu yasa sayesinde ciddi oranda artacağını kaydeden Türel, Antalya’nın 16 büyükşehir içinde geliri en çok artan il olduğunu söyledi.

Antalya'nın gelirinin yüzde 84.55 oranında arttığını kaydeden Türel, “Antalya’nın bu günkü mevcut durumunda 493 milyon 405 bin 959 lira olan yıllık geliri, 910 milyon 566 bin 311 liraya toplam yüzde 84.55 olmak üzere arttırılmıştır. Yeni büyükşehirlerde ise yine oran ortalama yüzde 53.67’dir. En çok Muğla’nın geliri yüzde 96 ile artmıştır. Mardin’in geliri de en az olmak kaydı ile yüzde 27 oranında artmıştır” dedi.

Yasa ile ilgili muhalefetin eleştirilerine de değinen Türel, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Muhalefet kırıp plak gibi hep aynı şeyi çalıyor, söylüyor. Biz 2004’te Yerel Yönetim Yasası Reformunu yapıyor iken, 2006 da Kalkınma Ajanslarını kuruyor iken hep aynı şeyler söylemiş, bugün de aynı şeyleri söylüyor. Ne denilmiş: ‘Türkiye federalizme gidiyor. Bölgesel yönetimler kuruluyor.’ Bunları AK Parti grubu adına mecliste yaptığım konuşmada tutanaktan okudum. 2006 yılında kalkınma ajansları kuruluyor iken, CHP’nin Tekirdağ Milletvekili Enes Tütüncü aynen tutanakta şunları söylüyor: -Türkiye’yi federalleştiriyorsunuz. Türkiye’yi eyaletlere bölüyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değildir-. Tesadüftür tutanakları incelerken aynı şeyi bizim o dönemki Milletvekilimiz Nail Kamacı da söylemiş, -Türkiye’yi 26 eyalete bölemezsiniz- demiş. Ama sonra bu söylemleri söyleyen partilerin milletvekilleri, -Benim ilime niye kalkınma ajansı kurmadın- diye meclisi soru önergesi bombardımanına tutmuşlardır.” Konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti .
Kaynak: İHA