Türk-Metal Kayseri Şubesi Başkanı Ali Gökkaya:

Türk-Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, Türkiye’de ve Kayseri’de sendikalaşmanın önündeki en büyük engelin işverenin sendikaya karşı olumsuz tutumu olduğunu söyledi.

Türk-Metal Kayseri Şubesi Başkanı Ali Gökkaya:
Gökkaya, Kayseri’de 1970’li yıllarda kurulan Türk-Metal Sendikasının üye sayısının, kamu sektörünün o zamandan bu zamana kadar yoğunlukla özelleşmesinden dolayı azaldığını ifade etti.

Kurulduğu yıllarda ÇİNKUR, TAKSAN gibi firmalarda çalışan yaklaşık 6 bin üyesi olduğunu kaydeden Gökkaya, söz konusu kuruluşların kapanmasından sonra üye sayılarının bin 600’e düştüğünü dile getirdi. Gökkaya, Türkiye genelinde 31 şubesi ve 300 bine yakın üyesi bulunan Türk-Metal Sendikası’nın, Kayseri’de HES kablo HES Hacılar Elektrik Sanayi, Hasçelik ve Halat Sanayi Anonim Şirketi, Erciyes Çelik Halat, emniyet kademelerinde sendikal faaliyette bulunduğunu belirtti.

Son 3 yıl içerisinde Türkiye genelinde Türk-Metal Sendikası’nın üye sayısını 25 bin artırdığını vurgulayan Gökkaya, Kayseri’de benzer başarıyı yakalayamadıklarına dikkat çekti. Bu durumu, işverenin sendikaya karşı olumsuz tutumuna bağlayan Gökkaya, “Bunda sendikaların da hatası var. Özellikle 1980’li yıllarda sendikaların tutumları, korsan sendikacılığın yaygın olması ve sendikaların tabana kendini anlatamaması bunda etkili. Türkiye’de sendikalar mesleğe göre kurulmuyor. İş koluna göre kuruluyor. Türkiye'de toplam 11 milyon sigortalı var işçilerden toplam 700 bin sendikalı değil, bu da işverenin sendikaya olan tutumundan kaynaklanıyor genelde. İşçi ve sendika örgütlenmek istiyor ama işveren işten atma yöntemini kullanıyor. Mahkemeye gidiyorsun, ama işveren bu maliyeti göze alıyor. Çünkü sendika geldiği zaman işçiye haklarını vermek zorunda kalacak. Mahkemenin kendisine vereceği total maliyeti kabul edip onu kar sayıyor.” diye konuştu.

Gökkaya sendikaların gündemini hayli meşgul eden Toplu İş İlişkileri Yasası ile ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye'de 28 tane iş kolu var. İş kolları daraltıldı 18 e kadar indirildi ve birilerinin baskısıyla çıktı indi. Bu durum iş kolu sayısının düşürülmesi örgütlenme açısından avantajlı olacak. Diğer mesele meslek sendikalaşması. İş kolları ayrılıp sendikalaşacak. İşçi veya üye noterle değil e-devlet sistemiyle sendikalaşacak. Bunun genel anlamda kaos getireceği kesin. Bir de baraj konusu var. Türkiye!de sendikalar o iş kolunda ne kadar işçi çalışıyorsa yüzde 10'unu üyesi yapmak zorunda. Türk metal olarak barajın gelmesinde yanayız.” Türkiye’de sendikaların handikaplarından bir diğerinin de yeni haklar elde etmekten ziyade mevcut hakları korumak olduğuna değinen Gökkaya, “Sendikaların benimsenmesi lazım. Geçmişte sendikacılık kötüye kullanılmış olabilir ama günümüzde işveren ve işçi değişiyor, iş değişiyor. İşverenin de sendikaya ve işçiye değişik gözle yani olumlu yönde bakması lazım.” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA