Dini Eğitimin Önündeki Engeller Kalktı, Bundan Sonra Kaliteye Odaklanılmalı

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, son yapılan düzenlemeyle dini eğitimin önündeki engellerin büyük oranda kaldırıldığını belirterek, yeni dönemin bilgili, kültürlü, konusuna hakim öğretmen ihtiyacını arttırdığına dikkati çekti.

Ecevit Öksüz, "Bundan Sonra odaklanmamız gereken nokta kalite ve verimliliğin artırılması olmalıdır." dedi.

100'ÜN ÜZERİNDEKİ AKADEMİSYENLE YOL HARİTASI ÇIKARILDI

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) işbirliğiyle düzenlenen Türkiye'de Yüksek Din Öğretimi Çalıştayı Sonuç bildirgesi basın toplantısıyla açıklandı. Yüksek din öğretiminde programlar ve bölümler, programların ders saatleri ve içerikler, akademik yapılanma, mezunların istihdam sorunları ve paydaşların yeterlilik taleplerinin ele alındığı çalıştaya 42 üniversiteden 100'ün üzerinde akademisyen katıldı.

Konya'da gerçekleştirilen ve iki gün süren çalıştay da üzerinde mutabakat sağlanan çözüm önerileri 12 maddelik bir Sonuç bildirgesi halinde kamuoyuyla paylaşıldı. Çalıştay Koordinatörü Doç Dr. Muhiddin Okumuşlar, "İki gün süren çalıştayda Türkiye'de yüksek din öğretimi yapan ilahiyat ve benzeri fakültelere önümüzdeki yıllarda yol haritası olabilecek Sonuçlar elde edildi." dedi.

DİNİ EĞİTİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER BÜYÜK ORANDA KALKTI

TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, Son yapılan düzenlemelerin ardından Türkiye'de din eğitiminin giderek yaygınlaştığına işaret ederek, yeni dönemin bilgili, kültürlü, konusuna hakim öğretmen ihtiyacını büyüttüğünü kaydetti.

Ecevit Öksüz, Yüksek Din Öğretimi Çalıştayı'nı bu ihtiyacı gideren yüksek din öğretiminin sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Öksüz, "Türkiye'de din öğretimi önündeki engeller büyük oranda kaldırıldı. Bundan Sonra odaklanmamız gereken nokta kalite ve verimliliğin artırılması olmalıdır." dedi.

DİN BİLGİNİ SEVİYESİNDE İNSANLAR YETİŞTİRİP DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINA GÖNDERİLMELİ

Çalıştaya evsahipliği yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Dünyada zaman zaman, değişik iletişim kanalları kullanılarak islam dini ve müntesiplerine yönelik kara propagandalar yapılıyor." diyerek islamafobiyanın körüklendiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Din temelinde yapılan tartışmaların insanlığın yüreğinde derin yaralar açmaması için din eğitimi ve hizmetleri alanındaki herkesin üzerine büyük görevler düşüyor. Her biri din bilgini seviyesinde donanımlı insanlar yetiştirip bu insanları dünyanın dört bir yanına göndermeliyiz. Bu suretle barış dini islamın güzelliğini insanlığa göstermeli ve dünya barışına katkı sağlamalıyız." şeklinde konuştu.

SonUÇ BİLDİRGESİNDE NELER VAR

Çalıştayın Sonuç bildirgesinde; yüksek din öğretimi veren okulların isimlerinde birlik sağlanması, ilahiyat müfredatının sadece ilahiyat alanıyla sınırlandırılarak istihdama yönelik öğretimin ilgili kurumlar tarafından verilmesi, felsefe tarihi dersinin müfredata alınması, mevcut ders programlarının gözden geçirilmesi, ders sayılarının göreceli bir şekilde azaltılması, öğretim dilinin tamamen Türkçeleştirilmesi, öğretim elemanı açığının giderilmesine yönelik yüksek lisans-doktora ve post doktora yoluyla öğretim elemanı yetiştirilmesi, kıraat anabilim dalına alınacak elemanların sadece mülakatla alınması, yeni açılan bölümlere mevcut fakültelerden öğretim elemanı sağlanması ve lisansüstü çalışmalar için Din Bilimleri Enstitüleri kurulması gerektiğine işaret edildi .