İngiltere Dışişleri Bakanı, Arap Birliği'ne Destek İçin New York'a Gidiyor

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye’deki şiddet olaylarına ilişkin toplanan BM Güvenlik Konseyi’nin yarınki oturumuna katılmak için New York’a gidiyor.





Başbakanlık’tan yapılan açıklamada , “Dışişleri Bakanı Hague , Arap Birliği’nin Suriye’deki krizi çözmek ve barışı tesis etmeye yönelik yaptığı çalışmalarına destek vermek amacıyla New York’a gidiyor . ” sözlerine yer verildi .




Dışişleri bakanlığından bir sözcü ise Hague’nin , Avrupa Briliği-Arap Birliği ortak Suriye krizi çözüm planının geçtiğimiz Cuma günü Fas’ta Güvenlik Konseyi’ne sunumunu da desteklediğini aktardı .




Fransa ve İngiltere’nin , Katar , Fas , Almanya , Portekiz ve ABD dışişleri bakanlarının görüşünü aldıktan sonra Suriye’ye yönelik bir çözüm paketi hazırladıkları bildirildi .



Bu arada , Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin de Suriye krizinin çözümüne ilişkin önemli kararların alınmasının beklendiği New York’taki Güvenlik Konseyi’ne katılacağı kaydedildi .




Başbakanlık sözcüsü , “BM’nin Suriye halkını destekleyici şekilde hareket edeceğine inanıyoruz . Rusya’nın daha fazla Esed rejiminin vahşetini savunarak Güvenlik Konseyi kararına karşı geleceğini düşünmüyoruz . ” diye konuştu .




Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden Rusya ve Çin , geçtiğimiz yıl Ekim ayında Avrupa Birliği’nin sunduğu , Suriye’yi kınayan ve bazı yaptırımlar içeren çözüm önerisini veto etmişti .



AB-Arap Birliği’nin yarın Güvenlik Konseyi’nde sunacağı ve “Esed’in yönetimi yardımcısına bırakarak en erken tarihte seçim yapılmasını” öneren çözüm paketinin kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor .




BM , Suriye’de isyanların başlamasından bu yana 5 binin üzerinde kişinin öldürüldüğünü öne sürerken , Suriye yönetimi 2 bin teröristin silahlı güçler tarafından öldürüldüğünü savunuyor .