Ses'ten 'van Depremi Üçüncü Ay Değerlendirmesi' Raporu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Başkanı Yılmaz Berki, Van`da yaşamın hiçbir şekilde normal olmadığını belirterek, "Normale döndüğü iddiasının arkasında, topluma sağlanan çeşitli hakların geri alınması çabası bulunmaktadır" dedi.

Ses'ten 'van Depremi Üçüncü Ay Değerlendirmesi' Raporu
  Van`da 23 Ekim 2011`de meydana gelen ve en çok Erciş`i etkileyen depremden sonra Türk Tabipler Birliği ( TTB ) ve SES tarafından oluşturulan `Üçüncü Ay Değerlendirmesi Raporu` açıklandı . Raporu basın mensupları ile paylaşan Yılmaz Berki , yaşanan ilk depremin ardından oluşturdukları inceleme ekibinin aynı gün saat 19 . 00 civarında Erciş`e ulaştığını söyledi . Başta bölge tabip odaları ve SES şubeleri olmak üzere tüm bölgeden sağlık emekçileri ile temas kurularak hızla müdahale ekiplerinin Erciş`e gelmesinearacılık edildiğini ve bu ekiplerin sağlık müdürlükleri ve yerel yönetimlerin olanakları kullanılarak bölgeye ulaşmalarının sağlandığını ifade eden Berki , " 23 Ekim depreminin hemen ardından Erciş şehir merkezinde SES ve TTB tarafından sağlık merkezi oluşturulmuştur . Sağlık kurumlarının fiziki yetersizliği göz önüne alınarak sağlık hizmetlerinin verilmesine destek için ilçe merkezindeki meydanda 4 adet sağlık hizmet çadırı kurulmuştur . Erciş merkezdeki sağlık merkezimiz ve mobil ekiplerimiz ; 23 Ekim 2011-21Kasım 2011 arasında günde ortalama 25 kişilik ekiple 27 günde toplam 700`e yakın arkadaşımız görev almıştır . Bu sayıya ilk dakikadan itibaren yaptığımız çağrı ile sağlık müdürlükleri ve yerel yönetimler üzerinden bölgeye ulaşan ve Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sağlık merkezlerinde çalışma yürüten yüzlerce üyemiz dahil değildir . 23 Ekim`de başlayan sağlık hizmetlerinin 16 Kasım`da sonlandırılması planlanırken , 9 Kasım Van depreminin ardından , özellikle Van`da halkın ve sağlık çalışanlarının sorunlarınıngiderek derinleşmesi üzerine Erciş`te Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkezi tarafından yapılan bir program çerçevesinde sürdürülen sağlık hizmetinin , gereksinimin daha fazla olduğu göz önüne alınarak Van`a taşınmasına karar verilmiştir . SES Genel Merkezi tarafından yapılan ve illerin dörder gün süreyle görev aldığı programda TTB üyesi gönüllü hekim desteği ile Van merkezde poliklinik hizmetlerimiz devam etmiştir " dedi .

21 Kasım günü Van`da risk grubu olan kadın ve çocukların daha çok erişebilmesi amacıyla yoksul bir bölge olan Seyit Fehim Arvasi Mahallesi`nde bir sağlık merkezi ve 2 ambulans ile sağlık hizmeti verilmeye başlandığını da sözlerine ekleyen Berki , " Ambulanslarla Van`ın birçok mahallesinde ve Bostaniçi beldesinde mobil hizmet verilmiştir . Van sağlık merkezinin kurulmasına ve su , kanalizasyon bağlantılarının sağlanmasına Van Belediyesi destek vermiştir . Bugüne kadar sağlık hizmetleri anlamında yaptığımız vekayıt altına aldığımız muayene sayısı 16 bin 750 ve ilaç dağıtılan kişi sayısı ise 18 bin 400`dür . Sağlık merkezimize başvuran ve psikolojik açıdan destek almasına ihtiyaç duyulan birçok kişiye de ekiplerimizde yer alan psikolog ve psikiyatrist arkadaşlarımızca destek sunulmuştur . 21 Kasım 2011 tarihinden 27 Ocak 2012 tarihine kadar geçen 67 günlük sürede Van kent merkezindeki sağlık merkezimizde günde ortalama 10-15 arası arkadaşımız görev almıştır . Bu da çeşitli illerden yaklaşık 700 sağlık emekçisininbölgede destek amaçlı sağlık hizmeti sunması demektir . Depremden sonra geçen 95 günlük süre içinde bin 500`e yakın gönüllü sağlık emekçisi sağlık merkezimizde faaliyette bulunmuştur . Bu durum üyelerimizin , örgütlerimizin dayanışmaya verdiği önemi de göstermektedir . Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıkların görevini tam olarak yerine getirmemesi , ilk günden itibaren yazılı ve sözlü olarak iş birliği tekliflerimizi kabul etmemesi de bir sağlık merkezi açılmasını zorunlu hale getirmiştir . İlkgünden itibaren yaşanan koordinasyonsuzluk , yerel yönetimler ve meslek örgütleri ile eş güdüm halinde çalışmama , dışlama , nüfus tespitlerinin ve ev ziyaretlerinin yapılmaması , kısacası devletin görevini yeterince ve düzenli bir şekilde yerine getirmeyişi bizi sorumluluk almaya itmiştir " ifadelerini kullandı . Beş sayfadan oluşan raporda kamu yöneticilerinin Van`da hayatın normale döndüğünü iddia ettiklerini de kaydeden Berki , " Van`da yaşam hiçbir şekilde normal değildir . Normale döndüğü iddiasının arkasında , topluma sağlanan çeşitli hakların geri alınması çabası bulunmaktadır . Normalleşmek bir yana , Van`da yaşananlar insan eliyle oluşturulmuş ikincil bir olağandışı duruma dönüşmüştür . Nakit olarak devletin çeşitli kurumları tarafından toplanan yardımların çok az bir kısmının Van`a aktarıldığı bizzatyetkililer tarafından ifade edilmiştir . Halkın gönüllülük temelinde yaptığı yardımlar 3 ay geçmesine rağmen neden Van`da kullanılmamaktadır? Bu parayla ne yapılması düşünülmektedir? " şeklinde konuştu .

Berki , raporlarında yer alan eksiklikler ve önerilerle verilen sözlerin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti .
Kaynak: İHA