Dünyanın En Eski Dinozor Yuvaları Bulundu

Güney Afrika’nın Free State eyaletinde dünyanın en eski dinozor yuvalarına rastlandığı bildirildi.

  Paleontologlar , çok sayıda embriyonu olan yumurta kalıntılarının günümüze ulaştığını ve küçük dinozorların ayak izlerine rastladıklarını bildirdi .

Johannesburg’un Witwatersrand Üniversitesi Bernard Price Enstitüsü Direktörü Bruce Rubidge bugün yaptığı açıklamada , yumurtaların Massopondvlus adıyla bilinen 190 milyon yıl önce yaşayan prosauropad dinozorlarına ait olduğu söyledi . Rubidge , araştırma projesinin 2005 yılından beri Free State eyaletinde bulunan Golden Gate Highlands National Park’ta devam ettiğini belirtti . Bruce Rubidge , “ Buluntular şu ana kadar rastlanılan en eski dinozor yumurtaları ve embriyonlardır . Dinozorların yuvalarındaki davranışlarının en eski delillerine rastlanmıştır” dedi .


En az 10 dinozor yuvasına rastlandığını açıklayan Rubidge , her yuvada birbirine geçmiş yaklaşık 34 yumurtanın olduğunu söyledi . Son bulgulardan , dinozorların yuvalarını birbirine yakın yaptıkları ve yuvalarına sıklıkla uğradıklarının anlaşıldığı ifade edildi .

Araştırmalar , Toronto Üniversitesi’nden Profesör Robert Reisz’un öncülüğünde gerçekleştirildi . Amerikalı , Avustralyalı ve Güney Afrikalı meslektaşlarıyla projeyi yürüten Kanadalı Reisz , büyük kayalarla kaplı alanda daha bir çok dinozor yuvası olduğunu tahmin ettiklerini belirtti .

Araştırma grubunun bulguları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı .

Jura çağına ait dönemden kalan fosillerin , dinozorların üremelerine ait en eski kanıtlar olması bakımından bilim dünyası açısından çok önemli olduğu söylendi .



Yumurtaları günümüze kadar ulaşan Massospondylus dinozorları , Jura çağının otçul dev hayvanları olarak biliniyor .