Cari Açıkla İlgili Önlemleri Yetersiz Bulan Atso Üyeleri 2012’den Umutsuz

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ocak ayı meclis toplantısında üyelerin 2012 yılındaki beklentilerine yönelik anket yapıldı.

Cari Açıkla İlgili Önlemleri Yetersiz Bulan Atso Üyeleri 2012’den Umutsuz
  Meclis üyelerine 18 soru yöneltilirken , işadamları ellerindeki elektronik kumanda aracılığıyla sorulara cevap verdi . ‘2012 yılında Türkiye’nin genel ekonomik durumunun nasıl olacağını düşünüyorsunuz?’ sorusuna meclis üyelerinin yüzde 51’i ‘2011’den daha kötü’ , yüzde 25 , 6’sı ‘2011’den daha iyi’ olacak cevabını verirken , yüzde 23 , 3’ü ise ‘aynı kalacak’ dedi .


Meclis üyelerinin yüzde 72 , 5’i cari açıkla ilgili alınan önlemleri yetersiz buluyor . Yüzde 24 , 2’si bu konuda alınan önlemleri yeterli görürken yüzde 3 , 3’ü kararsız olduğunu beyan etti .

Oylamaya katılan işadamları , ülkenin ekonomi politikaları arasında enflasyon , yatırımlar ve bütçeyi başarılı buluyor . En başarısız konu ise yüzde 76 , 1 ile cari açık . ‘2012 yıl sonu dolar kuru beklentiniz nedir?’ sorusuna üyelerin yüzde 37 , 6’sı 1 , 91-2 , 00 TL , yüzde 31 , 2’si ise 1 , 81-1 , 90 TL arasında cevabını verdi . Üyelerin yüzde 79 , 6’sı son bir yılda Antalya’nın Türkiye ekonomisinden daha iyi bir performans gösterdiğini düşünüyor . Önümüzdeki bir yıllık dönemde de bu performansın devam edeceğini öngörüyor . İşadamlarının yüzde 41 , 5’i 2012’de satışlarının geçen yılla aynı düzeyde kalacağını ifade ederken , yüzde 31 , 9’u azalacağını , yüzde 26 , 6’sı ise artacağını bekliyor .



EN ÖNEMLİ SORUN ; KAYITDIŞI EKONOMİ

Meclis üyelerinin yüzde 22 , 3’ü , ‘İş hayatınıza ilişkin en önemli sorununuzu ne olarak görüyorsunuz?’ şeklindeki soruya ‘kayıtdışı ekonomi’ cevabını verdi . Diğer en önemli sorunlar ise , yüzde 21 , 3 ile ‘maliyet artışı’ , yüzde 20 , 2 ile ‘zincir mağaza ve AVM’lerin hakimiyeti’ olarak sıraladı . İşadamlarının yüzde 77 , 7’si mevcut yatırım teşviklerinin bölgenin ekonomik kalkınması için yeterli bulmuyor . Oylamaya katılanların yüzde 44 , 2’si son dönemlerde kredi kullanımının arttığını belirtirken , yüzde 28 , 4’ü kredi kullanmadığını , yüzde 17 , 9’u değişmediğini , yüzde 9 , 5’i ise kredi kullanımının azaldığını beyan etti . ‘Turist sayısındaki artış satışlarınıza yeteri kadar yansıyor mu?’ sorusuna yüzde 81 , 5 ‘hayır’ yüzde 18 , 5 ‘evet’ cevabı verildi .



GİRİŞİM VE YATIRIM ORTAMI OLUMLU

Meclis üyelerinin yüzde 57 , 5’i girişim ve yatırım ortamını ‘olumsuz’ bulurken , yüzde 23 , 4’ü ‘olumlu’ görüyor . İşadamlarının yüzde 36 , 2’si 2012 yılında mevcut işini büyütmeyi planlıyor . Oylamaya katılanların yüzde 24 , 7’si Antalya ekonomisinin en önemli sorunu olarak işyeri enflasyonunu gösterdi . Trafik , kentin cazibe eksikliği , yatırım yetersizliği de gösterilen diğer sorunlar arasında yer aldı . ‘Sizce Antalya için en önemli konu/proje nedir?’ sorusuna ise işadamlarının yüzde 42 , 7’si ‘kentin trafik sorununun çözülmesi’ , yüzde 26’sı ‘çevre yolu’ , yüzde 17 , 7’si ‘kongre merkezi’ karşılığını verdi . İşadamlarının yüzde 80 , 9’u nitelikli çalışan bulamamaktan yakınırken , yüzde 38 , 7’si UMEM Beceri’10 projesinin bu sorunu gidereceğini düşünüyor .



" FRANSA İLE İLİŞKİLERİ EN AZA İNDİRELİM "

Anketin ardından konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ( ATSO ) Başkanı Çetin Osman Budak , Antalya ve Türkiye gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu .

Dün Fransa’da sözde Ermeni soykırımı iddiasının yasalaştığını ve Türkiye’nin dış politikada ağır bir yenilgi aldığını söyleyen Budak , “Şimdi artık şapkamızı önümüze koyup düşünme ve harekete geçme zamanıdır . ” dedi .

Fransa’nın bu davranışına tehditlerle karşılık verildiğini , boykot tehditlerinin altının boş kaldığını savunan Budak , şunları kaydetti : “Bu konuda çok daha uzun vadeli ve yabancı devletler tarafından ciddiye alınacak bir politika geliştirmeliyiz . Atılacak ilk iki adımdan birisi Fransa ile ilişkileri en aza indirmektir . İkinci adım konuyu Adalet Divanı gibi uluslararası yargı kurumlarına götürmektir . ” İş alemi olarak anayasa çalışmasının içerisinde yer almaları gerektiğini vurgulayan Budak , Antalya gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu .

2016 yılında düzenlenecek Expo’nun Antalya’nın turizm altyapı yatırımlarının tamamlanması için bir fırsat olduğunun altını çizen ATSO Başkanı , “EXPO’nun 2016’da yapılacak olması , uzun vadeli görünmesi kimseyi aldatmamalı , ihmale ve rehavete sevk etmemelidir . Zaman çabuk geçmektedir ve yapılacak dünya kadar iş vardır . ” uyarısında bulundu .

İstanbul’un , Efes’in , Antalya’nın , Kapadokya’nın hızlı tren ağıyla bağlanmasının büyük bir proje olduğunu da dile getiren Budak , “Bu başarıldığı takdirde , İstanbul Antalya üç saate , İzmir Antalya 2 saate , Kapadokya Antalya üç saate indiği takdirde , 2023 için 50-60 milyon değil , 100 milyon turisti konuşuruz . Yani EXPO bir Türkiye projesi olarak görülmeli ve Üçüncü Köprü yerine bu tür projelere öncelik verilmelidir . ” diye konuştu .



STADYUMA ŞARTLI DESTEK

Stadyum konusuna da değinen Budak , şunları söyledi : “Bu konular maalesef halen sözde kalan , bir türlü proje aşamasına girmeyen konulardır . Proje olarak ise konuşulan tek önemli konu stadyum konusudur . 100 . Yıl , şehir merkezine katkı sağlayacak biçimde güzel bir projeyle yalnızca spora ve kongre merkezine tahsis edilirse destekleriz . Ama ucuz ve eksik bir projeyi , ticari alan karşılığında yapılacak bir projeyi desteklemeyiz . ”