Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca:

``Sektör bu yıl yüzde 3 büyür.

GÜBRETAŞ olarak da yüzde 6civarında büyürüz``İSTANBUL - 17.01.2012 - Gübre Fabrikaları Türk AŞ (GÜBRETAŞ) Genel Müdürü Mehmet Koca, uygulanan ambargo nedeniyle İranlı şirketlerin yaşadığı sıkıntılarla bu ülkedeki yatırımları olan Razi Petrokimya`nın da muhatap olabildiğini, ancak mümkün mertebe dolar dışındaki para birimleriyle ticaret yaptıklarını bildirdi.

Koca, şirketin 60. yılı dolayısıyla düzenlediği ``Nar Gibi Kampanya``nın tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2011 sonuçları itibarıyla GÜBRETAŞ tarihinin en yüksek satışını, en yüksek cirosunu ve en yüksek pazar payını elde ettiklerini, dolayısıyla pozitif bir tabloyla girdikleri 2012 yılında da paralel şekilde devam etmeyi umduklarını söyledi.

Gübre sektörünün Türkiye`de geçtiğimiz yıl önceki yıla oranla yüzde 2 daraldığını, şirket olarak ise yüzde 8 büyüme sağladıklarını belirten Koca, satış miktarında 1 milyon 542 bin tona ulaştıklarını ifade etti.

Mehmet Koca, sorular üzerine, Türkiye`de gübre sektöründe hammadde kaynakları açısından dışarıya bağımlılık söz konusu olduğu için uluslararası piyasada fiyatlar neyse Türkiye`de bu fiyatın oluştuğunu kaydetti.

Geçen sene tüm emtia fiyatlarının artmasına bağlı olarak gübre fiyatlarında artış görüldüğüne ve çiftçilerin fiyata göre gübre kullanımında tedirginlik yaşadığına dikkati çeken Koca, ayrıca fiyatları dövizdeki artışın da etkilediğini, ithalat yaptıkları için döviz artışının TL fiyatlara doğrudan yansıdığını belirtti.

-``Hükümetin politikalarına paralel davranıyoruz``-İran`da bulunan yatırımları Razi Petrokimya Tesislerinin İran`a uygulanan ambargodan nasıl etkilendiği sorusu üzerine ise Koca, şunları kaydetti:``Biz İran`da bir konsorsiyum ile satın alma gerçekleştirdik. Razi Petrokimya İranlı, İran yasalarına muhatap olan bir şirket... Dolayısıyla İran`ın uluslararası arenada yaşayacağı tüm olumlu ya da bütün olumsuz gelişmelerle muhatap olmak durumunda. Son yıllarda Amerikan ambargosu çerçevesinde İran`ın uluslararası ticaretinin etkilendiği gerçeği de ortada. Ama bu zaten 30 yıldır var. Biz İranlı şirket olmamıza rağmen, Türkiyeli yatırımcılar olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bu çerçevedeki politikalarına paralel davranıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti BM yaptırımlarına muhatap... Tüm İranlı şirketlerde olduğu gibi zorluklar olmuyor mu? Oluyor. Ama 2011 yılı sonu itibarıyla Razi Petrokimya olarak tarihin en yüksek ihracatını ve cirosunu gerçekleştirmiş durumdayız. Razi Petrokimya`nın 2011 yılı karının 250 milyon dolar olmasını bekliyoruz.``İran ile para transferinde ne gibi sorunlar yaşadıkları sorusu üzerine de Koca, bu konuda dolar bazlı işlemlerde problemler olduğunu, dolar dışındaki faaliyetleri, ticareti rahatlıkla yaptıklarını, Türkiye`de bir dış ticaret firmasıyla ithalatı ve ihracatı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Tüm ticari faaliyetlerinin Türkiye üzerinden, Türkiye`deki bankacılık sistemi çerçevesinde yapıldığını ifade eden Koca, ``Uygulanan ambargo nedeniyle İranlı şirketlerin yaşadığı sıkıntılarla Razi Petrokimya da muhatap olabiliyor. Ancak mümkün mertebe biz de dolar dışındaki para birimleriyle ticaretimizi yapıyoruz`` dedi.

-``Üretilenlerin de hammaddeleri ithal``-Başka bir soru üzerine de Türkiye`de yılda 5 milyon ton civarında gübre tüketiminin olduğunun altını çizen Koca, bunun mamul itibarıyla beşte ikisinin ithal edildiğini, geri kalanın üretildiğini, ancak üretilenlerin de hammaddeleri ithal edildiği için bunun yüzde 100 ithal kavramıyla değerlendirilebileceğini söyledi.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Koca, sektörün 2012 yılında daralmaya devam etmeyeceğini ve toparlanmasını beklediklerini bildirdi.

Son yağışların ve karın getirdiği fırsatlar bulunduğunu, fiyatların da normalleştiğini dile getiren Koca, ``2011 yılının son çeyreğindeki aşırı fiyat artmaları normalleşti, düştü. 2011 yılındaki ürünlerin az değerli olmasının getirdiği psikolojik baskı da vardı. Bunlar her yıl tekrar etmez. Sektör bu yıl yüzde 3 büyür. GÜBRETAŞ olarak da yüzde 6 civarında büyürüz`` diye konuştu.

-Kampanya...-GÜBRETAŞ`ın 60. yılı dolayısıyla düzenlediği ``Nar Gibi Kampanya`` iki dönem halinde yapılacak. Kampanyanın birinci dönemi 1 Ocak-25 Haziran 2011 tarihlerini kapsayacak. Kampanya kapsamında çiftçiler, her 500 liralık gübre alışverişinde, tarım kredi kooperatifleri ve bayiler ise her 15 bin liralık gübre alışverişinde bir çekiliş hakkı kazanacak.

Kampanyada çiftçilere traktör, ticari araç ve motosikletin de aralarında bulunduğu çok sayıda hediye verilecek. Kampanyanın talihlileri 27 Temmuz`da İstanbul`da yapılacak çekilişle belli olacak.

Kampanyanın ikinci dönemi ise Temmuz ayında başlayacak. 2007 yılında yapılan 55. yıl kampanyasına 275 bin katılım olurken, bu yıl gerçekleştirilecek 60. yıl kampanyasına 500 bin civarında katılım olması bekleniyor.

(MED-FAN)
Kaynak: AA