Putin’in Rakibinden Muhalefete “kremlin’in Ajanları” Eleştirisi

Rusya’da 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine sayılı günler kala, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in rakibi milyarder Mihail Prohorov muhalif liderleri “Kremlin’in ajanı” olmakla suçladı.

RBC gazetesine açıklamada bulunan Prohorov parlamentoda yer alan siyasi parti liderleri Genadi Zyuganov, Vladimir Jirinovski ve Sergey Mironov’u Kremlin’in 20 yıllık ajanı olarak niteledi.



Prohorov, “Onlar önce iktidara karşı oyları topluyor. Sonra da gidip bu oyları iktidara satıyor, sonra bir kez daha satıyor. Onların satmadıkları tek bir oy bile kalmadı” ifadelerini kullandı. St. Petersburg’da son oylamada Birleşik Rusya’nın 20 oyuna rağmen, Adaletli Rusya’nın iktidar partisine 12 oy sunarak toplam 32’ye ulaştıklarını örnek gösterdi. Parlamento seçimlerinin ardından yaşanan gösterilerde Duma’da yer alan muhalefet partilerinin doğrudan gösterileri desteklemeye cesaret edemediklerini hatırlattı.




Komünist Parti lideri Zyuganov ise Prohorov’a karşı açıklamada bulunarak, “Bu kadar para ile iş yapan birisi, bu kadar saçma konuşmamalı. Kendisi (Rusya ilk devlet başkanı Boris) Yeltsin döneminde Kremlin’in yapay döllemesi” eleştiri getirdi.



Rus milyarderin sahip olduğu Norilsk Nickel devletin kaynakları ile büyütüldüğünü ve beslendiğini sonrada cüzdanın kendisine verildiğini iddia eden Zyuganov, “Apple’ın kurucusunun toplam 7 milyar doları var. Kendisinin 18 milyar doları var. Bunu nereden buldu? Geçen yıl Kremlin idaresinin yardımı ile parti kurmaya çalıştı. Fakat başarılı olamadı. Politikadan anlamıyor. Gitsin okusun!” dedi. Jirinovski’nin oğlu İgor Lebedev de yaptığı açıklamada, “Önce bu paraları nereden kazandığını dürüst olarak açıklasın?” tepkisini dile getirdi.




Prohorov, Haklı Dava Partisi’nde liderlik için 2011 ortasında çalışma başlatmış ancak başarılı olamamıştı. 2 milyonun üzerinde imza toplayarak Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e karşı Merkez Seçim Kurulu’na başvuran Prohorov’un adaylığının Kremlin projesi olduğu iddia ediliyor. Vergi kaçakçılığı suçları ile hapiste tutulan Rus oligark Mihail Hodorkovski de daha önce yaptığı açıklamalarında Prohorov’la ilgili “Kremlin projesi gibi görülüyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Hodorkovski’yi serbest bırakacağını savunan Prohorov, Avrupa ile bütünlüğü ve Rusya’nın Euro bölgesi ile birleşmesini savunuyor.