İran'ın Batı İle Sorunu Uzak Doğu Ülkelerini Harekete Geçirdi

Batı ülkelerinin İran’a sert yaptırımlar uygulayama başlaması Uzak Doğu ülkelerini de hareketlendirdi.

Çin, Japonya ve Güney Kore enerji güvenliğini sağlamak amacı ile Orta Doğu temaslarını arttırdı.

Batı dünyası ile İran arasındaki Hürmüz Boğazı restleşmesi Uzak Doğu’nun sanayi ülkelerini telaşa düşürdü. ABD’nin İran’a petrol satışı ambargosunu gündeme getirmesi ile İran’ın buna Hürmüz Boğazı’nı kesmekle tehdit etmesi Çin, Japonya ve Güney Kore’nin enerji güvenliğini sarstı.
İlk sağlam atağı Japonya attı. Geçtiğimiz hafta Orta Doğu ülkelerine çıkartma yapan Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Genba, olası petrol yetersizliğinde Arap ülkelerinden destek aradı. Olası petrol krizinde Katar’dan petrol alımının artırılması için pazar günü anlaşma imzalayan Bakan Genba, hemen akabinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı ziyarette Arap meslektaşından bu yönde söz almayı başardı. Şu an Suudi Arabistan’da bulunan Japon Bakan, aynı doğrultuda temaslarına devam ediyor. ABD’nin İran’a uygulamayı düşündüğü yaptırımı incelediklerini belirten Bakan Genba, yaptırıma destek verip vermeyecekleri konusunda bir açıklamada bulunmadı.

ABD tarafından ikna edilmeye çalışılan Çin ise İran’a uygulanması ihtimal herhangi bir yaptırımın önünü keseceklerini belirtti. Buna rağmen dünyanın fabrikası görevi gören Çin de komşusu gibi petrol güvenliğinin peşine düştü. Gelecek hafta Pazartesi günü Orta Doğu resmi ziyaretler düzenleyecek olan Çin Başbakanı Wen Jiabao, program doğrultusunda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’a petrol güvencesi için bazı temaslarda bulunacak.

ABD’nin İran yaptırımlarına kısmi destekleri bilinen Güney Kore’de de Orta Doğu’nun petrol ülkeleri gündeme oturdu. Cuma günü Umman’a gidecek olan Güney Kore Başbakanı Kim Hwang-shik, Pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçecek.
Öte yandan Güney Kore’nin petrol ihtiyacının 3’de birini karşılayan Suudi Arabistan yerine Umman’ın Başbakan Kim ziyaret programına girmesi dikkat çekti.