12 Yaşındaki Ceylan 1,5 Yaşındaki Perihan’ın Böbrekleriyle Hayata Tutundu

Balıkesir’de yüksekten düşerek hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Perihan Nalan Sarıkız’ın böbrekleri, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 11 yıldır tedavi gören Ceylan Yıldırım’a (12) nakledildi.


Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 7 yıldır böbrek nakli için uygun organ arayan Ceylan Yıldırım, Balıkesir’de yüksekten düşerek hayatını kaybeden Perihan Nalan Sarıkız'ın böbrekleriyle hayata tutundu.

Yapılan nakilden dolayı çok mutlu olduklarını belirten Ceylan’ın annesi Ayten Yıldırım, kızının 11 yıllık böbrek hastası olduğunu ve 7 yıldır böbrek beklediklerini ifade etti. Böbrek bağışında bulunan Perihan Nalan Sarıkız'ın ailesine teşekkür eden anne Yıldırım, kızının hastalığı döneminde umutlarını hiç kaybetmediklerini aktardı. Anne Yıldırım, "Yalova'da oturuyorum. Hiç aksatmadan dedikleri gün getirdim, götürdüm. İsyan etmedim. Operasyonun ardından Ceylan da çok mutluydu. Hep dua ederdi. 'Allah'ım beni bu makineden kurtar' derdi. Hep bu günü bekliyorduk.” diye konuştu.

Organ naklini yapan doktorlardan Üroloji Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Vuruşkan, Bursa’da bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti. Daha önce küçük yaşta hiç nakil yapmadıklarını kaydeden Vuruşkan, şunları söyledi: “Buradaki problem, aynı yaşta aynı boyutta uygun alıcı olmamasıydı. İki böbreği de aynı alıcıda kullandık. Normalde böbrek nakillerinde bir böbrek bir kişiye, diğeri farklı bir kişiye takılır. Ancak boyut farkından dolayı ilk defa bir kişiye gerçekleştirebildik. Teknik olarak zor ve karmaşık bir işlemdi.”
Bugüne kadar küçük yaşta organ naklini gerçekleştirmemelerini, yeterli seviyede tecrübelerinin olmamasına bağlayan Vuruşkan, “Uludağ Üniversitesi'nde 1989 yılından beri böbrek nakli yapıyoruz. Toplamda 425 böbrek naklinin 250'sini son 5 yılda yapmışız. En çok deneyimi son 5 yılda edinmişiz. İlginç bir taraf da bu 250 organ naklinin yarısını kadavradan yapmışız.” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Yavaşcaoğlu ise başarılı böbrek nakli gerçekleştirdiklerini kaydetti. Mutlu olduğunu belirten Yavaşcaoğlu, Türkiye’deki en iyi böbrek nakli ekibine sahip olduklarına dikkat çekti. Yavaşcaoğlu, şu bilgileri verdi: “Dün akşam yapılanın dışında Uludağ Üniversitesi'nin ciddi bir özelliği var. Canlı böbrek nakillerinde tamamen kapalı yöntem ile hiç kanamasız hastaya nakledilmesi ve bunun sonucunda böbrek naklinin son derece kolay hale gelmesi. Türkiye'de bizi diğer kliniklerden ayıran en önemli faktörlerin başında bu geliyor."
Organ nakli sonrası Ceylan Yıldırım'ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Uludağ Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez ise “İdrarı açılmaya başladı. Birkaç güne bol miktarda idrar çıkarmaya başlayacak. Böbrekleri, temizleme görevi yapmaya başlayacak.” diye konuştu.