Safranbolu'da Bağ Bozumu Şenlikleri

Karabük'ün tarihi konakları ile dünyaca ünlü kenti Safranbolu'da bu yıl 600 ila 650 ton arasında üzüm üretimi bekleniyor.

Safranbolu'da Bağ Bozumu Şenlikleri
Belgesel Film Festivali'nin ardından kendisini Bağ Bozumu Şenliklerine hazırlayan Safranbolu'da bağlar, 23 Eylül Cuma günü düzenlenecek şenlikle bozularak üzümler toplanacak. İklim ve toprak yapısı itibarıyla sofralık üzüm yetiştiriciliğinin geniş alanlara yayıldığı Safranbolu'da, 814 dekar dekar bağ alanında üretim yapıldığını söyleyen İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, yapılacak olan "Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği" ile üreticilerin ilk üzüm salkımlarını toplayarak etkinliklere katılacaklarını söyledi.

Safranbolu'da bağcılığın yapıldığı alanlarda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hasan Çelik ve Prof. Dr. Menşure Çelik ile birlikte incelemelerde bulunan İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, ilçede yetiştirilen farklı üzüm çeşitlerinin yanı sıra üretimi yapılan 'Çavuş' üzümünün daha çok öne çıktığını belirterek, "550 civarında vatandaşımız bağcılıkla uğraşıyor. Kar getiren bir yatırım. Şuan pazarda bu yerli üzümlerimiz kilosu 3 ila 5 lira arasında satılıyor. Buda buüzümlerin ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. Safranbolu çok eski zamanlara dayanan bir bağcılık geçmişi olan bir yer. Safranbolu tarihi konaklarının yanı sıra bağcılığı da tarih geçmişi geniştir. Biz bağcılığın gelişmesi ve üretimi artması için yoğun bir destek veriyoruz. Bu sene 'Destek Bizden Üretim Sizden' sloganı ile yola çıktık. Bağcılıkla uğraşanlar da bu anlamda çok meşakkatli bir özveri ile destek vermeleridir. Yörede ürünlerin en kalitelisi ve üst derecelisi olduğu için 'Çavuş' üzümü adıverildiğine inanılan meyvenin Safranbolu için önemi ayrıdır. Kendine has aroması, ince kabuğu ve çekirdek sayısı az olduğundan yenilmesi kolaydır. Safranbolu'da üretilen yaklaşık 600 ton civarında üzümü iç piyasada kullanıyoruz. İç piyasada kullanılmayan üzümleri ise sirke ve pekmezde kullanıyoruz" dedi.

Yapılacak olan bağ bozumu şenliğinin ise Kent Tarih Müzesi bahçesinde yapılacağını da vurgulayan Ayvalık, "Bu yıl şenlikte 29 üzüm üreticimiz yarışacak. Geçen yılki şenliğimizde üzüm pekmezini ele almıştık. Bu yıl ise Safranbolu üzüm sirkesini ele alacağız. Şenlikte en iyi üzüm yetiştiricisinin yanı sıra üzüm güzelini seçeceğiz. Şenliğimize herkes davetlidir" diye konuştu.
Kaynak: İHA