Muğla Üniversitesi’ne 16 Ülkeden Yabancı Öğrenciler Kaydoldu

Muğla Üniversitesi (MÜ), YÖK’ün izniyle bu yıl ilk defa yabancı öğrenci aldı.

Muğla Üniversitesi’ne 16 Ülkeden Yabancı Öğrenciler Kaydoldu
Almanya’dan Rusya’ya, Endonezya’dan Suriye’ye, Maldivler’den Somali’ye kadar 16 ülkeden gelen öğrenciler kayıt yaptırdı. Bunlardan bazıları kalmak için Kredi Yurtlar Kurumu'nun yurtlarını, bazıları ise özelleri tercih etti. Dinleri ve ırkları farklı gençlerin ortak özelliği, Türkiye hayranlıkları. Türkçe'yi de iyi konuşan öğrenciler, ülkeyi hayal ettiklerinden daha da güzel bulduklarını ifade ediyor.

MÜ İstatistik Bölümü'nü kazanan Azerbaycanlı Anaz Valizade (17), çocukluğundan bu yana Türkiye hayranı olduğunu belirterek, “Futbolu çok seviyorum. Çocukluğumda Türkiye sevgisi Fenerbahçe'yle başladı. Ondan sonra üniversiteyi burada okuma kararı aldım. Türkiye kardeş ülkemiz, burayı çok beğeniyorum. Üniversiteyi bitirdikten sonra ülkeme döneceğim.” dedi.

Filistinli Mohammed Ghunaim (19) ise ülkesinde tıp fakültesini kazanamadığı için Türkiye’deki üniversitelere başvurduğunu ifade ederek, “Daha önce Türkiye’yi bilmiyordum. Araştırdım, Müslüman bir ülke olduğu için seçtim. Birçok üniversiteyi tercih ettim, şansıma Muğla geldi. Türkiye çok farklı bir ülke. Burada savaş ve çatışma ortamı yok. Muğla da çok sessiz bir şehir.” şeklinde konuştu.

Azerbaycanlı Abas Abasov (17) da Türkiye’yi çok sevdiğini ve bir gün Türk bayrağı altında millî sporcu olarak güreşmek istediğini söyledi: "Türkiye’de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu okumak istiyordum ama Muğla’daki seçmelere yetişemedim. Edebiyat bölümüne yerleştim. Azerbaycan’da Bakü Atatürk Lisesi’nde okudum. Türkiye kendi vatanım gibi. Dokuz yıldır güreş yapıyorum, o yüzden en büyük hayalim Türkiye’de millî forma giymek."
Türkmenistanlı Azat Taçmuradov (17) ise MÜ Bilgisayar Programcılığı'nı kazandığını belirterek şunları söyledi: “Türkmenistan’da merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın bizzat açılışını yaptığı Turgut Özal Türkmen-Türk Lisesi’nde okudum. 5 yaşımdan beri Türkiye’yi televizyondan takip ediyorum. Okulumuzdaki Türk hocalar çok iyiydi. Ben de onlar gibi olmak istediğim için Türkiye’yi tercih ettim.”
MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, 2011-2012 öğretim yılında yabancı öğrenci alımına başladıklarını bildirdi. Bu yıl 150 kontenjan açtıklarını ve hemen hemen bütün bölümlere birer ikişer öğrenci kaydolduğunu ifade eden Rektör Harmandar Rusya, Maldivler, Endonezya, Suriye, İran, Somali, Almanya, Filistin, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kırgızistan başta olmak üzere 16 ülkeden öğrencilerin kendilerini tercih ettiğini söyledi. Prof. Dr. Harmandar, “Yabancı öğrenci alımına önem veriyoruz, çünkü üniversiteler, ülkemizin kültürel, ekonomik ve bilimsel gelişme bakımından yurtdışına açılan kapılarıdır. Üniversiteler, uluslararasılaşma bakımından ne kadar üst seviyeye çıkarsa görevlerini yerine getirmede de o kadar başarılı olur. Uluslararsılaşma ise yurtdışından öğrenci kabul etmek ve öğretim elemanı görevlendirmekle mümkündür. Yurtdışı öğrenci sayımızı, gelecek yıllarda daha da artırmayı planlamaktayız.” dedi.