61 Yıl Önce Açıldı, Bin 840’tan Fazla Hafız Yetiştirdi (özel)

Hafız yetiştirmek amacıyla 61 yıl önce açılan Kayseri Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kur`an Kursu, bugüne kadar bin 842’den fazla hafız yetiştirdi.

61 Yıl Önce Açıldı, Bin 840’tan Fazla Hafız Yetiştirdi (özel)
Kurstan mezun olan Kur`an hafızlarından hayatta olanlar, Türkiye ve dünyanın dört bir tarafında din hizmeti sunmaya devam ediyor.

Kayseri Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kur`an Kursu`nda 2011 – 2012 eğitim öğretim yılı önümüzdeki pazartesi günü başlıyor. Milyonlarca ilköğretim ve lise öğrencisi ile üniversite öğrencisi ders başı yapacak. Milli eğitimin ders takvimine göre eğitim veren Kayseri Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kur`an Kursu`nda yeni dönem için kapılarını öğrencilerine aralamanın heyecanını yaşanıyor. 1950 yılında Hasbekli Hacı Mümin Hocaefendi tarafından kurulan kurs, bugüne kadar çok sayıda hafız yetiştirdi. Kursun 1975 yılı öncesi yetiştirdiği hafız sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak binden fazla hafızlık diploması verdiği ifade ediliyor. 1990 yılında ikinci şube olarak açılan Özkoyuncu Kur`an Kursu da şu anda kız öğrencilere hafızlık eğitimi vermeye devam ediyor.

Kayıt tutulmaya başlandığı 1975 yılından itibaren her iki Kur`an kursunda bugüne kadar 442’si erkek, 400’ü bayan olmak üzere toplam 842 kişi Kur`an-ı Kerim`i ezberleyerek hafızlık diploması almaya hak kazandı. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da bu okulun yetiştirdiği talebelerden birisi. Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kur`an Kursu’nda eğitimler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanan hocalar tarafından veriliyor. Kursa katılan öğrencilerin barınma, giyecek ve yiyecek gibi ihtiyaçlarını ise Taşçıoğlu Hafız Okulu Yardım Derneği karşılıyor.

İlköğretim 8. sınıfı bitiren her öğrenci, hafızlık kursuna kayıt yaptırabiliyor. Kursta her talebeye göre farklı bir ezber metodu uygulanıyor. Genel olarak ilk kayıtlarda öğrencilere 1. yıl yüzünden Kur`an-ı Kerim`i okuma, tecvit, talim, itikat, siyer ve ahlak dersleri verilerek kısa süreler ezberlettiriliyor. Ardından hafızlık hazırlık sınıfına geçirilen öğrenciler, 4 aylık sürede 10 süre ezberliyor. Bu etabı da başarıyla tamamlayanlar 1. hafızlık hizip ezberlerine başlıyor. 4 ay sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan talebeler, 12 ay sonunda yarım hafız olacak şekilde yetişmiş oluyor. İlerleyen süreçte Kur`an-ı Kerim’in tamamını ezberleyen ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği takvime göre her yılın temmuz ayında yapılan sınavda başarılı olanlar hafızlık diplomasını alıyor.

Önümüzdeki temmuz ayında sınava girecek hafızlığın son aşamasına gelen 25 civarında talebe olduğunu ifade eden Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kur`an Kursu Pansiyon Müdürü Kenan Doğan, her yıl ortalama 90-100 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Kendisi de Taşçıoğlu’ndan hafızlık diploması alan Doğan, 28 Şubat sürecinin öğrenci bulmakta zorlandıkları bir dönem olduğunu belirtti. Doğan, kursta eğitim alan ve Kur`an-ı Kerim`i ezberleyen hafızların Türkiye ve dünyanın dört bir tarafında din hizmetlerini sürdürdüklerini kaydetti.