Osmanlı’nın Güney Afrika’daki Şehit Elçişi, Ziyaretçi Akınına Uğradı

Güney Afrikalı gurbetçiler Johannesburg’ta kurdukları çadırda topluca bayramlaştıktan sonra, Osmanlı’nın İngilizler tarafından şehit edilen elçisi Mehmet Remzi Bey’in mezarını ziyaret ederek toplu dua ettiler.

Ramazan’ın dün sona erdiği Güney Afrika’da Gurbetçiler, bayramın ilk gününde Remzi Efendi’yi yalnız bırakmadı.

Kabir ziyaretinde bulunan Güney Afrikalı bir Hintli de, Türk gurbetçilerin Remzi Efendi’nin mezarını toplu ziyaretini görünce kalabalığa yaklaşarak, “Babam beni küçükken bu mezara getirirdi, beraber dua ederdik” cümlesiyle hatıralarını tazeledi, gurbetçilerle sohbet etti.

Johannesburg’ta Hristiyan, Çinli, Yahudi ve Müslümanların yattığı umumi mezarlıkta istirahat eden Mehmet Remzi Bey, 21 Mayıs 1914’te Johannesburg Başkonsolosluğu’na tayin edilmiş. Elçi’nin göreve başlamasından kısa bir süre sonra 1.Dünya Savaşı’nın patlak vermiş. O tarihlerde Güney Afrika’yı idare eden İngiltere, Almanya’nın yanında Müslümanlara “cihad” çağrısı yaparak savaşa giren Osmanlı’nın elçisine cephe almış. Savaşçı Zulu Kabilesi’ni İngilizlere karşı organize eden Mehmet Remzi Efendi, İngilizler tarafından iki yıl görev yaptıktan sonra 1916’da 46`sındayken şehit edilmiş.

Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından Adliye Nezareti Başkâtibi Rauf Bey’in oğlu olan Mehmet Remzi Bey, Johannesburg’tan önce de Sofya, Sırbistan, Tiflis ve İran Konsolosluklarında başarılı görevlerde bulunmuş. Üstün gayretlerinden dolayı bir çok madalya alan Remzi Efendi, iyi derecede Rusça ve Fransızca biliyormuş.

Osmanlı elçisi Remzi Bey’in kabri, Johannesburg’ta kendisine sahip çıkan Hint kökenli Mia ailesinin mezarıyla yan yana. Mehmet Remzi Bey’in mezar taşında bir ay yıldız oyması var. Osmanlıca ve Latince ölüm tarihinin yazıldığı mezar taşında ayrıca İngilizce, “Bugün benim burada ölü olarak bulunduğuma şaşırma. Yarın sen de nasıl olsa benim gibi olacaksın” yazılı.

Güney Afrika`nın Cape Town şehrinde yaşayan bir çok gurbetçi de Ramazan Bayramı`nda, ünlü Masa Dağı`nın karşısında yüksek bir tepede yatan Osmanlı alimi Ebu Bekir Efendi`nin mezarını ziyaret etti.