Tacikistan, En Yüksek Bayrak Direğiyle Guinness Rekorlar Kitabı`na Girdi

9 Eylül`de bağımsızlığının 20.

Tacikistan, En Yüksek Bayrak Direğiyle Guinness Rekorlar Kitabı`na Girdi
yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Tacikistan, en yüksek bayrak direğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı. Başkent Duşanbe`de dün akşam dünyanın en yüksek bayrak direğine, Tacikistan bayrağı çekildi.

Bayrağın göndere çekilme törenine, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman başta olmak üzere hükümet üyeleri, yabancı misyon şefleri, Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende, Guinness Rekorlar Kitabı temsilcisi David Chambers, Devlet Başkanı Rahman’a dünyanın en yüksek bayrak direğine sahip olduğunu onaylayan sertifikayı takdim etti.

Duşanbe`nin her yerinden rahatlıkla görülebilen bayrak direğinin yüksekliği 165 metre olup, direkdeki Tacik bayrağın eninin 30, boyunun ise 60 metre olduğu belirtildi.

Törende konuşan Tacik lider Rahman, ülkesinin bağımsızlığının 20.yıldönümü kutlamalarına hazırlandığını ve bağımsızlık döneminde önemli başarılara imza attıklarını kaydetti. Bayrağın eski zamanlardan beri bir ülkenin gurur, şeref ve onurunun bir sembolü olarak geldiğini ifade eden Rahman, 24 Kasım tarihini Bayrak Günü olarak ilan ettiklerini belirtti.

Havai fişek gösterisi ve lazer şovuyla renklenen törende, halk oyunları ve ülkenin önde gelen sanatçıları konser programında sahne aldı.

Tacikistan`daki bayrak direği, uluslararası alanda söz sahibi olan Trident Support şirketi tarafından inşa edildi. Direğin temeli, 24 Kasım 2010 tarihinde Bayrak Bayramı etkinlikleri kapsamında atılmıştı. Bayrak direkleri kalınlığı 50 milimetreye ulaşan 12 metrelik çelik bölümlerden yapılıyor ve maliyeti ise yaklaşık 5 milyon dolar.

Bundan önce 162 metre ile dünyadaki en yüksek bayrak direğinin Azerbaycan`ın başkenti Bakü`de olduğu belirtildi. Bir diğer Orta Asya ülkesi Türkmenistan da, 133 metrelik bayrak direği ile dünyanın en uzun bayrak direklerinden birine sahip.