Sabancı’dan İlk Yarıda 1,1 Milyar Lira Net Kar

Sabancı Holding`in ilk 6 ayda satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 10 milyar 722 milyon lirayı buldu.

Sabancı’dan İlk Yarıda 1,1 Milyar Lira Net Kar
Holdingin finans dışı şirketlerinin satışları bu dönemde yüzde 37 oranında arttı. Faaliyet karı 2,5 milyar lira olurken, ana ortaklığa ait net karı 1 milyar 104 milyon lirayı gördü. Finans dışı şirketlerin net karı da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 60 artış kaydetti.

30 Haziran 2011 tarihi itibariyle Sabancı Holding’in toplam varlıkları 140 milyar 129 milyon liraya, ana ortaklığa ait özkaynakları ise 13 milyar 426 milyon liraya ulaştı.

Holdingin CEO’su Zafer Kurtul konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“ 2011 ilk yarıda Sabancı’nın satışları 10,7 milyar lirayı aşarak 2010’un aynı dönemine göre yüzde 13 arttı. Konsolide finans dışı şirketlerinin satış artışı ise yüzde 37 oldu. Finans dışında kalan faaliyet alanlarımızda sanayi şirketlerimiz yüzde 71, enerji yüzde 28, perakende yüzde 17, çimento şirketlerimiz de yüzde 13 büyüme elde etti.”
İlk yarıda Sabancı Holding’in faaliyet karının 2,5 milyar liraya dayandığını aktaran Kurtul, şöyle devam etti:
“Faaliyet yürüttüğümüz sektörlerde karlılığımızı ilk çeyrekte olduğu gibi artırmayı sürdürdük. Finans dışı şirketlerimizin konsolide faaliyet karı 2010’un aynı dönemine göre yüzde 152 oranında arttı. Bu artış oranına Aksigorta hisse satışından gelen 249 milyon lira kar dâhil değildir. Gruplarımızı ayrı ayrı değerlendirdiğimizde 30 Haziran 2011 faaliyet karımızın geçen senenin ilk yarısına göre enerjide yüzde 430, perakendede yüzde 328, sanayide yüzde 138 ve çimento şirketlerimizde de yüzde 9 arttığını görüyoruz. Bu sonuçlar çok memnuniyet vericidir. 13 milyar lirayı aşan özkaynaklarımız Sabancı Topluluğu’nun güçlü mali yapısını işaret etmektedir. Güçlü mali yapımız önümüzdeki dönemde büyümemizi destekleyecektir.”
2011’in ilk yarısında yatırımlarında öngörüldüğü biçimde yol alındığını vurgulayan Kurtul, şunları kaydetti:
“Enerji yatırımlarımız devam ediyor. 2011’in ikinci çeyreğinde 604 MW’lik iki yeni lisans daha alarak toplam elektrik üretim lisansımızı 4 bin MW’nin üzerine çıkarttık. 2011’in ilk aylarında Hacınınoğlu hidroelektrik ve Çanakkale rüzgar santrallerini devreye aldık. Yatırımlarımızın faaliyete geçmesiyle Enerji grubumuzun Sabancı Holding’in hem ciro hem de karlılığına önemli katkısı olacaktır. Enerji grubunun Sabancı Holding konsolide satışları içindeki payı senenin ilk yarısında 800 milyon lirayı aşmıştır. Önümüzdeki dönemde büyüme faaliyetlerimizi sürdürerek ilerleyen Türkiye’ye enerji vermeye devam edeceğiz. Elektronik perakendeciliği sektörünün öncüsü olan firmamız Teknosa, senenin temmuz ayında ABD’li Best Buy’ın Türkiye’de faaliyet yürüten iştirakini satın aldı. Rekabet ortamı nedeniyle konsolidasyonun kaçınılmaz olduğu sektörde, öncü olarak yeni satın almalarda aktif rol almayı amaçlıyoruz. Yine temmuz ayında Avrupa’nın önde gelen sigorta şirketi Belçika merkezli Ageas ile Aksigorta’nın ortaklık sürecini tamamladık. Aksigorta için ana vizyonumuz karlılık içinde büyümek ve en değerli sigorta şirketi olmak. Türkiye sigorta sektöründeki büyüme kapasitesi göz önüne alındığında ortağımızla birlikte sektördeki fırsatları daha iyi değerlendireceğimize inanıyoruz.”

“2011 BÜYÜME, YATIRIM VE KARLILIK SENESİ OLMAYA DEVAM EDECEK”
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, ikinci yarının grup için büyüme, yatırım ve karlılık dönemi olmaya devam edeceğini dile getirdi. Zafer Kurtul, “İkinci yarıda dünya ekonomilerinde büyüme beklentilerinin aşağıya doğru revize edilmesine rağmen ülkemizin başarılı performansının devam edeceğini umuyoruz. Bu çerçevede Sabancı Holding’in 2011 sene sonu satış ve karlılık hedeflerini realize etmesini bekliyoruz.” dedi.