Putin‘in Sözcüsü: Güney Akım Sadece Bize Değil, Size De Lazım

Rusya Başbakanı Vladimir Putin‘in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Güney Akım doğalgaz boru hattıyla ilgili sorunların olduğunu belirterek, "Bu hat sadece bize değil, Türkiye‘ye de lazım" dedi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin‘in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Güney Akım doğalgaz boru hattıyla ilgili sorunların olduğunu belirterek, "Bu hat sadece bize değil, Türkiye‘ye de lazım" dedi.

    İstanbul‘da Rusya‘nın Sesi radyosunun yerel bürosunun konuğu olan Peskov, her iki ülke arasındaki ilişkilerin en güzel dönemini yaşadığını ifade ederek, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler suni değil, çok sağlam olmakta. Bu ilişkilerin temelinde gerçek menfaatlar yatmakta. SSCB dağıldığı zaman bir gerginliğin olduğunu hepimiz hatırlıyoruz. Siyasi ilişkiler iyi değildi. Ekonomi ilişkiler ve halklarımız arasındaki ilişkiler hızla artmaya başladı. Ve bu da siyasiler arasındaki dostluk ilişkilerinin hızlıca artmasına katkı sağladı. Rusya‘da yüzlerce Türk şirketi faaliyet gösteriyor, on binlerce Türk inşaat işçisi, mühendis ve işadamı yaşıyor. Tabii ki herhangi bir gerginlikler olacaktır, biz çok yakın komşularız ve bugünkü dünyayı rekabetsiz düşünmek mümkün değil. Fakat ilişkilerimizin temeli çok şeffaf. Dolayısıyla ben çok umuyorum ki her şey güzel olacak" dedi.

    Başta enerji projeler olmak üzere ikili ilişkilerde olumlu dinamiğin desteklenmesi gerektiğini ve bunun da başlıça hedef olduğunu vurgulayan Peskov, Güney Akım doğalgaz boru hattıyla ilgili sorunlara da değindi. Peskov, "Diğer taraftan enerjisi konusu zor bir mesele. Çünkü bu konu sadece ekonomi değil, aynı zamanda siyasetle, çoğrafyayla ve çok ülkenin çıkarlarıyla bağlantılı. Eğer konu sadece ticaret olsaydı her şey çok kolay olurdu. Güney Akım‘la ilgili sorunlar var. Gerçi bir kaç yıl önce siyasi iradenin ortaya konulması için hazır olunduğuyla ilgili duyuru yapılmıştı. Maalesef işin gerçeğinde ise gerçekleştirilme aşamasına daha henüz geçilmedi. Fakat Güney Akım sadece bize değil, aynı zamanda tüm Avrupa‘ya, Balkanlara ve Türkiye‘ye de lazım. Dolayısıyla biz umuyoruz ki eninde sonunda izni almış olacağız. Güney Akım‘ın doldurulabilmesi için kaynak belli. Sadece hammadde değil, burada boru hattı ve hattın finanse edilmesi söz konusu. Ve tüketicileri de var. Nabucco‘ya gelince ise eğer bu hattın gerçekleştirilebilmesi için imkanı varsa bu durumda neden iki hattın yapılabilme hakkı olmasın?" diye konuştu.

    Putin‘in sözcüsü iki ülke arasındaki enerji işbirliğinde nükleer projelerin de önemli katkı sağladığını ifade etti. Bu bağlamda Mersin Akkuyu nükleer santrali projesini örnek veren Peskov, "Bu proje Türkiye için stratejik önem arzetmekte" dedi.

    Kendisinin Türkiye‘yi ve Türk dilini çok sevdiğini de sözlerine ekleyen Peskov, bunun nedenini Moskova Devlet Üniversitesi‘nde eğitim aldığı Türkoloji bölümüne bağlayarak, "Bizim Türkoloji okulumuz çok güçlü ve eski geleneklerine sahip bir kurum. Bizim mükemmel hocalarımız vardı, onlar bize sadece Türk dilini değil, aynı zamanda Türk kültür ve ebebiyatını da öğretiyordu. İster istemez bu ülkeye aşık olursun. 1990 yılında SSCB Ankara Büyükelçiliği‘nde işe başladım ve dokuz yıl orada çalıştım. O yıllarımı özlüyorum, ilk fırsatta tatil veya iş için Türkiye‘ye gidiyorum. Bu benim için keyif olmakta" diye belirtti.