Çin Başbakanı Wen, Hızlı Tren Kazası İle İlgili Konuştu

Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin‘de hızlı treni geliştirirken kalite, verim ve güvenliğin de korunması, özellikle güvenliğin her zaman birinci sırada yer alması gerektiğini söyledi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, Çin‘de hızlı treni geliştirirken kalite, verim ve güvenliğin de korunması, özellikle güvenliğin her zaman birinci sırada yer alması gerektiğini söyledi.

Çin medyasının manşetlere taşıdığı haberde, Çin Başbakanı Wen, tren faciasının meydana geldiği Wenzhou şehrine gelerek yaralıları ziyaret ettiği ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilediği ve kaza yerine siyah kurdeleli bir demet çiçek bıraktığı bildirildi. Wen Jiabao’nun, ziyaretin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Çin Başbakanı Wen, son yıllarda Çin‘in hızlı tren teknolojisinde büyük ilerleme kaydetmesine rağmen, bu kazanın her zaman birinci sırada güvenliği tutmak gerektiğini hatırlattığını kaydetti. Başbakan Wen, ilgili kuruluşların bu kazadan ders çıkartıp, çalışmalarını her yönden düzelteceklerine inandığını söyledi. Başbakan, bu kurumların özellikle kritik teknolojileri geliştirerek yönetimi güçlendireceklerini, böylece Çin‘in hızlı tren sisteminde gerçek anlamda güvenlik sağlanacağını belirtti.

Wen Jiabao, ayrıca kazanın nedeninin şeffaf şekilde araştırılacağını ve sonucun da zamanında bildirileceğini vurguladı. Başbakan, araştırma sonucunda herhangi bir yolsuzluk ortaya çıkması durumunda, suçluların en ağır şekilde cezalandırılacağını ifade etti.

Geçen Cumartesi günü meydana gelen kazada, 39 kişi hayatını kaybetmişti. Kazada ölenlerin yakınları da ihmalden dolayı yetkilileri protesto etmişti. Çin demiryolu yetkilileri ise, kazaya sinyal sistemindeki tasarım hatalarının yol açtığını açıkladı. Müfettişlerin yıldırım çarpan bir sinyal lambasının kırmızıya dönmediğini belirlediğini kaydetti.

Şanghay Üniversitesi Demiryolu Ulaşım Sistemleri uzmanı Sun Zhang’ın açıklamaları kullanılan sinyalizasyon sistemini tartışmaya açacak gibi görünüyor. Gazetelere demeç veren Sun‘un, “Çin’in doğusunda doğal felaketlere sıkça rastlanır. Bu doğal felaketler anında, trenin güç kaynağı sistemi kendisini koruyabilme özelliğine sahiptir. Eğer kazanın sebebi buysa, o zaman kullandığımız sistem hala çok kırılgan diyebiliriz.” şeklinde konuşması ülkede yeni bir tartışma konusu oluşturdu.