Tonlarca Ağırlıktaki Mermer Bloklar Sanat Eserine Dönüştürülüyor

Denizli‘nin mermer firmalarından Kömürcüoğlu Mermer‘in düzenlediği 1. Uluslararası Heykel Kolonisi ile ilgili çalışmalar sürerken, heykeltraşlar 5-6 ton ağırlığındaki mermer blokları sanat eserine çeviriyor.

Tonlarca Ağırlıktaki Mermer Bloklar Sanat Eserine Dönüştürülüyor
Türkiye‘nin en önemli mermer rezervlerini barındıran illerden biri olan Denizli‘de 6‘sı Türk, ikisi ABD‘li, biri de Makedonyalı toplam 9 heykeltraş, 13 Haziran‘da başladıkları koloni çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık bir ay sürecek olan çalışmalarda, heykeltraşların bazıları geçmişte yaşadıklarını, bazıları hayallerini, bazıları da etkinlikleri tonlarca ağırlıktaki mermer bloklara işliyor. Irlıganlı Yolu üzerinde bulunan bir alanda çalışmalarını sürdüren Türk heykeltraşlar Burçak Güner Gölgeli, Derya

Özparlak, Ahmet Özparlak, Barış Akın, Osman Atmaca ve Ali Savıcı, ABD‘den Edward Fleming ve John Massee ile Makedonya‘dan Gazanfer Bayram ilginç çalışmalarıyla dikkat çekiyor. 3 ile 6 ton arasındaki ağırlığa sahip dev mermer blokları santim santim işleyen heykeltraşlar, sıcak havaya rağmen eserleri ortaya çıkarmak için gayret sarf ediyor.

İKİ PEHLİVANIN GÜREŞİ

Heykellerden en ilgi çekenlerden birisi de Denizlili heykeltraş Osman Atmaca‘nın üzerinde çalışmasını sürdürdüğü iki başpehlivanın güreşirken figürü. 5 ton ağırlığındaki mermer blok üzerinde çalışan ve kıspetleriyle yağlı güreş yapan iki başpehlivanı anlatan heykelin beğenileceğini umduğunu söyleyen Osman Atmaca, "Koloni 13 Haziran‘da başladı ve 13 Temmuz‘a kadar devam edecek. Benim kullandığım mermer 5 ton. Kırkpınar Yağlı Güreşlerini temsilen bir şey yapmak istedim" dedi.

HERKESİN KENDİNE AİT PROJELERİ VAR

Heykeltraş Barış Akın ise, farklı kültürlerden gelen bir çok sanatçının buluştuğunu belirterek, "Herkesin kendine ait projeleri var. Bir arkadaşımız çocukluktan kalan bir yapıyı gerçekleştiriyor. ‘Biz küçükken yastık yorganların arasında oynardık. Yazın da o döşeklerin arası çok serin olurdu. Çocukluğumdan kalan duygularla bu işe başladım‘ diyor. Kendi sanatıyla bir oyun oynuyor. Başka bir arkadaş kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çekiyor. Gözleri ve elleri bağlı ama başı hala yukarı bakan isyankar

bir kadını tasvir ediyor" dedi.

Koloni sanatçılarının yaptığı heykellerin sergisi 13 Temmuz‘da Denizli-Pamukale Yolu üzerinde faaliyet gösteren Kömürcüoğlu Mermer tesislerinde açılacak.

Kaynak: İHA