Yaz Aylarında Kızartmalardan Uzak Durun

Yaz mevsiminde artan sıcaklık ve neme bağlı olarak sağlık problemlerinin ortaya çıktığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, “Bu mevsimde vatandaşlar kızartmalardan uzak durarak, bitkisel çaylar ile sebze ve meyve tüketimine önem vermeli” dedi.

“Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış, nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir” diyen Dr. Çetinkara, “Ayrıca, sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir” diye konuştu.

Sıcak havalarda besinlerin bozulma risklerinin arttığını ve besin zehirlenmelerinin de sıkça görüldüğünün altını çizen Çetinkara şu uyarılarda bulundu:

“Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, emziren anneler, şişman, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, tüm besin gruplarında bulunan çeşitli besinlerden en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzeler veya meyve bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir. Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal ve besin zehirlenmelerinin görülme sıklığı artmaktadır. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan et, yumurta, süt, balık gibi besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”

Kaynak: İHA