Mahkumlar Özgürlük Hasretini El Emeği Ürünlere Yansıtıyor

Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi‘nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde vakit geçirmek için yaptıkları resim ve el sanatı ürünleri, 5-100 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi‘nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin cezaevinde vakit geçirmek için yaptıkları resim ve el sanatı ürünleri, 5-100 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. İnönü Kapalı Çarşısı‘nda satışa sunulan hediyelik eşyalar, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Mahkumların cezaevinde boş zamanlarında yaptıkları eşyaların malzemeleri cezaevi yönetimince karşılanıyor. Bir mahkumun bir ayda ürettiklerinden 100-300 lira arasında gelir sağladığı belirtilirken, vatandaşlar ise en çok güllü anahtarlık ve araba süslerine ilgi gösteriyor. Satışa sunulan eserler arasında gemi maketleri, maskotlar, çiçekler, el işi süslemeli tablolar, saatler, boncuk işlemeli değişik ürünler yer alıyor. Eserler üzerinde özgürlük içerikli yazı ve konuların yer alması dikkat çekiyor.

Malatya Ceza İnfaz Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, mahkumların ıslah edilerek topluma kazandırılması için bir dizi eğitim çalışması yaptıklarını belirtti. İyiliştirme çalışmalarına 2010-2011 eğitim öğretim yılında büyük bir ivme kazandırdıklarını anlatan Özdabakoğlu, "Dönem içerisinde açılan 98 kursa hükümlü ve tutuklulara okuma yazma, mesleki eğitim hobi ve spor kursları verildi. Mesleği olmayan hükümlü ve tutukluların meslek sahibi olarak bu kurumdan ayrılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Okuma-yazma bilmeyen hükümlü tutuklular bu kurumda mutlaka okuma yazma öğreniyor. Yine tutuklu ve hükümlüler, boş zamanlarını değerlendirerek hobi etkinliklerine katılıyor ve böylece kurum dışına çıktıklarında ikinci defa suça karışmaları önleniyor." dedi.

Mahkumların hazırladıkları el emeği ürünlerin satışa sunulduğunu belirten Özdabakoğlu, “Mahkumların ıslah edilmeleri, boş zamanlarını doldurmaları amacıyla açılan kurslarda oluşturdukları eserler satılarak kendilerine de gelir olarak veriliyor. Buradaki amaç, mahkumların kapalı mekan psikolojisinden kurtulması, ekonomik özgürlük kazanmasıdır.” diye konuştu.