Yunanistan‘daki Kriz Ayvalık Esnafını Da Vurdu

Yunanistan‘daki ekonomik krizden, Balıkesir‘in Ayvalık ilçesindeki esnafler de olumsuz etkilendi.

Yunanistan‘daki ekonomik krizden, Balıkesir‘in Ayvalık ilçesindeki esnafler de olumsuz etkilendi. Her hafta Midilli adasından gelen gemiler dolusu Yunan turistlerin sayısı çok azaldı. Özellikle perşembe günleri Ayvalık semt pazarına alışveriş için gelen Yunanlar, ülkelerindeki krizden dolayı ziyaretlerine ara verdi. İlçe ekonomisinin yüzde 40‘ının Midilli’den gelenlere dayandığını belirten Ayvalıklı esnaflar, şu anda yerli turistlerle ayakta durmaya çalıştıklarını, yaz sezonu bitince zor günlerin kapıda olduğunu söylüyor.

Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Tanyeli, "Ayvalık çarşısının en eski esnaflarından biriyim. Yunanistan‘daki son olaylardan önce pazarda Yunan turistlerden geçilmiyordu. Geçen hafta boyunca Midilli‘den gemi çalışmadı. Şu anda da pazarda bir Yunan görmek bile zor." dedi. Satışların düşmesinden muzdarip olduğunu dile getiren pazarcı Soner Kara da Yunanistan‘daki olayların ister istemez kendilerini etkilediğini kaydetti. Pazarda bugün en fazla üç dört Yunan turist gördüğünü aktaran pazarcı Erkan Gezer ise, "Gelmiyorlar artık. Pazar çok durgun. İstanbul ve Ankara’dan gelen yazlıkçılar sayesinde Ayvalık’ta biraz hareket var." şeklinde konuştu. Esnaflarından Erhan Kaygusuz, "Komşuna bir şey olduğu zaman ister istemez rahatsız oluyorsun. Ayvalık ekonomisinin yüzde 40‘ı, Midilli‘den gelen turlara bağlı. Yunanistan’daki krizden Ayvalık yüzde 100 etkilenmiş durumda." dedi. Midilli ile Ayvalık arasında yolcu taşıyan tur operatörü Eşref Jale de Yunanistan’daki krizin Ayvalık’ı çok etkilediğini ifade etti.

Midilli‘den gelen Yunan turistlerden bazıları ise kriz dolayısıyla birçok dükkanın kapandığını, olaylar hakkında bir şey söyleyemediklerini belirtti.