‘İş Teftişinde Cezalandırma Yerine Eğitim Sistemi Zorunlu Hale Geldi’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş İzmir Grup Başkanlığı Proje Koordinatör Yardımcısı Dr.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş İzmir Grup Başkanlığı Proje Koordinatör Yardımcısı Dr. Süleyman Özman, son 10 yılda endüstri ilişkileri sistemiyle işçi ve işveren ilişkilerinin değiştiğini belirterek, kurul olarak cezalandırıcı yerine, bilgi verici ve eğitici öğretici sistemin zorunlu hale geldiğini söyledi. Denizli’de bu yıl tekstil ve hazır giyim sektöründe yapılacak proje teftişinin tanıtımı ve sosyal tarafların bilgilendirmesi amacıyla Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DSOB) Müdürlüğü‘nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Yavuz Erkmen, Honaz Kaymakam Vekili Sabri Uzun, DOSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Gökçe, Türk-İş İl Temsilcisi Recep Oktay, Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Mehmet Sarıgöl ve işveren temsilcileri katıldı.

Bu toplantının başlangıç olduğunu belirten Dr. Özman, saha çalışmalarının 2012 yılına kadar devam edeceğini söyledi. DOSB Başkanı Uslu da katılımcılara teşekkür ederek, toplantının hayırlı olmasını diledi. Vali Erkmen ise işyerindeki görevlilerin, sistemin basitleştirilebilmesi için varsa müfettişlere somut önerilerde bulunmasının faydalı olacağını vurguladı. Erkmen, “Hepimizin amacı, öncelikle üretim. Her iki tarafın memnun olacağı, iş barışının sağlandığı bir düzenin kurulması gerekiyor. Devletin de katabileceği olayların karşılığı olarak huzur ve barış sisteminin düzgün olarak sağlanması gerekiyor. Yeni anlayış çerçevesinde cezalandırma son çare. Bundan sonra müfettişler, eğitim anlamında olması gerekenleri ifade ederek eksiklikleri söyleyecek. Eksiklikler devam ediyorsa son çare cezadır.” dedi.

Konuşmaların ardından İş Teftiş İzmir Grup Başkan Yardımcısı Kadri Kabak “Proje Denetimleri Genel Tanıtımı ve Uygulama Metotları”, İş Müfettişi Haldun Giray ise “Tekstil-Hazır Giyim Proje Teftişi Tanıtım ve Uygulama Metotları” konularında bilgi verdi.