Erciş‘te 10. Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni Coşkusu

Van‘ın Erciş ilçesi Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız asıllı Türk vatandaşları tarafından bu yıl 10.‘su düzenlenen ‘Ulupamir Kültür Şöleni‘ coşku içerisinde gerçekleştirildi.

Erciş‘te 10. Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni Coşkusu
İlçeye 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kırgızlar‘ın yaşadığı Ulupamir köyünde, Pamir Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği ile Kırgız Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği‘nin öncülüğünde organize edilen kültür şöleni, atlı birliklerin misafirleri yolda karşılamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasının ardından, şölenin açılış konuşmasını yapan Ulupamir Köyü Muhtarı ve PAMİR-DER Başkanı Kasımbeg Varol, amaçlarının birlik ve beraberliği pekiştirmek olduğunu söyledi. Türk dünyasının bir parçası olan ve geleneksel hale getirdikleri Ulupamir Kültür Şöleni‘nin bölge halkının desteğiyle yıllar geçtikçe güçleneceğini de anlatan Varol, "Ülkemizin şirin bir parçası olan Erciş‘in Ulupamir köyünden dünyaya birlik ve beraberlik mesajı veriyoruz" dedi.

Erciş Kaymakamı Ramazan Fani ise, Kırgızlı asıllı Türk vatandaşların düzenlemiş olduğu şölenin ayrı bir anlam ifade ettiğini belirtti. Kaymakam fani, “Yurtlarından koparılarak Pakistan‘a yerleşen ve oradan da Türkiye‘ye göçe zorlanan kardeşlerimiz 1983 yılından günümüze kendi kültürlerini, renklerini ve güzelliklerini koruyarak, ilçemizde ağırbaşlılıklarını, çalışkan ve dürüstlükleri ile ayrı bir renk katmışlardır. Bu topraklar, özünde göçebe toplumların yaşadıkları bozkır kültürü, hayvan yetiştiriciliği ve at üstünde geçen bir hayat tarzına uygun olduğu için kardeşlerimiz adaptasyonda hiç bir zorluk çekmediler. Bugün Ulupamir köyümüzde 450 haneden bin 850 vatandaşımız ikamet etmektedir. İşte bugün birlik beraberliğimizi daha da güçlendirecek bu şenliklerin 10.‘sunu hep beraber kutluyoruz. Bu duygu düşüncelerle binlerce yıl öncesinde kurulan birlikteliğimizin daha nice yıllar sürmesini temenni ediyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra Kırgızistan‘dan gelen sanatçı ile öğrencilerin komuz ve yöresel kıyafetler içinde sergiledikleri oyunların ardından, Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Kaymakam Ramazan Fani, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın‘a Kırgızlıların milli giysisi çapan ile kalpak, diğer belediye başkanlarına ise kalpak giydirildi.

Davetliler daha sonra oluşturulan stantları gezip, at üzerinde oynanan Buzkaşi oyununu izlediler.

Kaynak: İHA