Afgan Gençler, Abd‘nin Asker Çekme Kararını Değerlendirdi

ABD‘nin Afganistan‘daki askerlerini Temmuz ayında geri çekmeye başlayacağını açıklamasının ardından Kabil Üniversitesi öğrencileri konuyla ilgili farklı görüşler açıkladılar.

ABD‘nin bölgeden gitmesini savunan bir öğrenci, "Yabancı kuvvetler sonsuza kadar Afganistan‘da kalamaz. Afgan hükümeti kendi ayakları üstünde durmalı. Bence Afganistan‘ı terk etmek zorundalar ve sonsuza kadar kalamazlar" ifadelerini kullanırken, bir diğeri "Eğer ulusal gücümüz Afganistan‘da barışı sürdürmek için yeterli donanım ve eğitime sahipse ve hükümet Taliban tarafından kabul edilirse ne savaşacak bir düşman, ne de koalisyon güçlerinin kalması için bir sebep kalır" dedi.

ABD askerlerinin ülkeden çekilmemesi gerektiğini savunan öğrenciler ise, yabancı kuvvetlerin bölgeden ayrılması durumunda ülkenin eskisi gibi sıkıntılı bir hale düşeceğini öne sürdüler. Bir öğrenci "Eğer Amerikan güçleri Afganistan‘ı terk ederse Afganistan‘a barışı geri getirmek imkansız olacak, çünkü farklı siyasi örgütler birbiriyle savaşmaya başlayacak" derken, bir diğeri, "Eğer Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti ülkeyi terk ederse, bu ülke yeniden mahvolacak ve pek çok sıkıntıyla karşı karşıya

gelecek" ifadelerini kullandı.

Uzun süren stratejik değerlendirmelerden sonra ABD, bu yıl 10 bin, gelecek yılın Eylül ayında ise 23 bin asker çekeceğini açıklamıştı. Geri kalan 68 bin askerin de 2013 yılı içinde tümüyle Afganistan‘dan çekilmesi planlanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, asker çekmelerin Afganistan savaşının bitişinin ve Afgan güçlerinin sorumluluğu almalarının göstergesi olduğunu belirtmişti.

El Kaide lideri Usama Bin Ladin‘in öldürülmesinin El Kaide‘yi baskı altına almalarını kolaylaştırdığını belirten Obama, Afganistan‘da barışın sağlanacağına inandığını ifade etmişti.

Afganistan‘daki askeri birliklere haftada 2 milyar dolar harcanması, Usame Bin Ladin‘in öldürülmesi, şimdiye kadar yaklaşık bin 500 ABD askerinin ölmesi ve 12 bininin yaralanması gibi sebepler, ABD‘nin Afganistan‘dan çekilmesinin en önemli nedenleri olarak gösteriliyor.

Kaynak: İHA