Van Gölü'Nde İnci Kefali Dansı

Her yıl mayıs ve haziran aylarında yumurta bırakmak için çaylara akın eden İnci Kefali balığının doyumsuz göçü başladı.

Van Gölü'Nde İnci Kefali Dansı
Her yıl mayıs ve haziran aylarında yumurta bırakmak için çaylara akın eden İnci Kefali balığının doyumsuz göçü başladı. Göçün en belirgin görüldüğü Erciş kıyısında müthiç bir manzara yaşanıyor. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin göçünü izlemek için binlerce kişi Erciş’te bulunan Deliçay’ın gölle birleştiği ‘Balık Bendi‘ bölgesine akın etti.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından 17-19 Haziran tarihleri arasında yapılan ‘‘İnci Kefali Göçü, Kültür Sanat Festivali başladı. Dünyada nadir görülen üreme göçü hikayesiyle büyük ilgi toplayan inci kefali bu yıl ikinci kez adına düzenlenen festivalle dünyaya tanıtılıyor. Üreme döneminde yoğun şekilde avlandığı için 14 yıl öncesine kadar nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ancak yapılan çalışmalarla son yıllarda bu riskten kurtulan inci kefali, ilginç göç yolculuğuyla dikkati çekiyor. Van Gölü‘nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan ancak bu alanda üreyemeyen inci kefali, neslini sürdürmek için her yıl nisan ayının ortasından itibaren göl çevresindeki akarsulara dağılıyor. Büyük sürüler halinde tatlı suya akın eden ve yumurtasını bırakan balık, haziran sonuna doğru yeniden esas yaşam alanına dönüyor.

Akarsulara yığılarak, akıntının tersine doğru ilerleyen ve karşılaştığı engelleri de zıplayarak geçmeye çalışan balıkların suyla dansı, dünyada eşine az rastlanan bir görüntü sunuyor.

Balığın su dansının en iyi izlendiği yerlerden biri olan Erciş ilçesindeki balık bendi olarak adlandırılan Deliçay mevkisi, bu yıl ikincisi düzenlenen inci kefali festivaline ev sahipliği yapıyor.

VALİ KARALOĞLU: İNCİ KEFALİNİN BİR BELGESELİ BİLE YOK

Festivalde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, televizyonlarda Amasya’da 15 dakikada bir zıplayan somun balığı ile ilgili belgeselleri herkesin izlediğini ancak dakikada onlarca kez zıplayan, uçan inci kefalinin bir tanıtımının bile olmadığını söyledi. Vanın Türkiyenin ve özellikle bölgenin tarih ve kültür merkezi olduğunu belirten Karaloğlu, “Bu şehrin çok önemli değerleri var. İnci kefali en değerli olanlarından. Bu değerlerin kıymetini bilirsek bir mana ifade eder, bu değerin tanıtımını yapabilirsek dünyada önemli değerler arasında yer alabilir. Geçen yıl yaptığımız festivalin faydasını gördük çok sayıda basın yayın kuruluşu bugün buradan canlı yayın yapıyor. Bu tanıtımı sürdürürsek Van, Tatvan, Bitlis için geçim kaynağı olur.” dedi.

Erciş Kaymakamı Ramazan Fani ise kefalin görsel şölenine binlerce kişinin ilgi gösterdiğini söyledi. İnci kefali göçünün mucizesinin maalesef tanıtımının yapılmadığını belirten Fani; bu yıl ikinci kez düzenledikleri festivalin bu amaca hizmet ettiğini anlattı.

Kaymakam Fani, İnci kefalinin üremek için engelleri aştığını, engeli bir seferde aşamazsa ikinci kez denediğini, akarsu kaynağına yaklaşıp, yumurtasını bırakma amacından asla vazgeçmediğini ifade etti.