Özkeleş: Çin İle Ticari Açığımızı Geliştirmemiz Gerekiyor

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özkeleş, Çin ile ticari ilişkilerimizin istenilen seviyede olmadığını, daha iyi olması gerektiğini söyledi.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özkeleş, Çin ile ticari ilişkilerimizin istenilen seviyede olmadığını, daha iyi olması gerektiğini söyledi.

Özkeleş, HÜRSİAD Otomotiv ve Kimya Makine Komitesi’nin organizasyonuyla 28 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arası Çin’in Pekin-Şangay‘a iş gezisi ve makine fuarına katılmak için seyahat gerçekleştireceklerini kaydetti.

Mehmet Özkeleş, bu sene, piyasa araştırması ve iş görüşmeleri yapmak üzere Mısır, Fas, Endonezya, Tanzanya, Suriye, G. Afrika gibi ülkelere geziler organize ettiklerini bildirdi.

Özkeleş, Şangay’da gerçekleşecek olan KOMAF Şangay 2011 ve EASTPO Shanghai The World of Machine Tools fuarlarını gezmeyi planladıklarını belirtti. Türkiye - Çin arasındaki ikili ticaret rakamlarının analizleri ve ortak yatırım potansiyelini değerlendirmek istediklerini aktaran Özkeleş, Çin ile Türkiye arasındaki bağların güçlenmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Hükümetimizin koyduğu bir hedef var, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi. Bu hedefin gerçekleşmesi noktasında Çin‘in mutlaka ve mutlaka büyük bir rol oynayacağını düşünüyoruz. Buradan yola çıkarak hem ikili ilişkilerimizi, hem ortak çalışma alanlarımızı ve hem de ticaretlerimizi geliştirmek amacıyla bu geziyi yapmaya karar verdik. Küçük bir inceleme yapıldığı zaman Çin ile Türkiye arasında ciddi bir ticaret açığının varlığı göze çarpacaktır. Ticari hacmimiz 17-18 milyar doları buluyor. Ama bunun 2 milyar doları ihracat geriye kalan 15-16 milyar doları ise ithalat. Bu açığı mümkün olduğu kadar minimize etmek amacıyla Çin’le daha fazla görüşmeliyiz ve ticaret hacmimizi arttırmalıyız." diye konuştu.