Kızıl Meydan’Da Coşkulu Zafer Bayramı Kutlaması

Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sına karşı kazandığı İkinci Dünya Savaşı’nın 66’ıncı yıl dönümünde Kızıl Meydan’da nükleer başlık taşıyabilen nükleer füzeler, tanklar binlerce asker geçit töreni düzenledi. Coşkulu kutlamaya Rusya yönetimi tam kadro katılırken, savaş helikopterleri Rusya bayrağı ve devlet flaması ile meydanın üzerinden geçti.

Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sına karşı kazandığı İkinci Dünya Savaşı’nın 66’ıncı yıl dönümünde Kızıl Meydan’da nükleer başlık taşıyabilen nükleer füzeler, tanklar binlerce asker geçit töreni düzenledi. Coşkulu kutlamaya Rusya yönetimi tam kadro katılırken, savaş helikopterleri Rusya bayrağı ve devlet flaması ile meydanın üzerinden geçti.

Askeri törende bir konuşma yapan Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, görevlerinin 1941-1945 yıllarında Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin korunması olduğunu söyledi. MSİ 10:00’da başlayan tören yaklaşık 1 saat sürdü. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in de katıldığı törende, askerleri Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov selamladı. Rusya’da Genelkurmay Başkanlığı Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Tüm dünyayı Nazizm’den kurtardıklarını kaydeden Medvedev, gazilere seslenerek Naziler’in tüm dünyayı yönetmelerine izin vermediklerini ve İkinci Dünya Savaşı’nı kazandıklarını söyledi. Nesiller boyunca hatıraların saklanacağına değinen Rusya lideri, “Zafer Günü bizim toprağımız için büyük bir gün... Sonrasında uzaya ilk kez çıktık. Bilim, eğitim ve kültür alanında büyük başarılar elde ettik. Bugün barışçıl işbirliklerini destekliyoruz. Bizim ordumuz tüm dünyada barışın sağlanması için etkili barışgücü fonksiyonunu sürdürüyor” dedi.

Topol-M balistik füzeler, S-400 Triumph ve Pantsyr-S1 füze savunma sistemleri, İskender-M füze taşıyıcıları, Smerch model çoklu roket fırlatıcıları, BTR-80 ulaşım araçları, T-90 tankları ve 100’ün üzerinde ağır silah Kızıl Meydan’da gövde gösterisi yaptı. 20 binin üzerinde askerin katılımı ile gerçekleşen törenleri bine yakın gazi ve yakınları da izledi. Törene Genelkurmay Başkan Yardımcısı Valeri Gerasimov komuta etti. Kutlamalar Mi-8 savaş helikopterlerinin Rusya bayrağı, devlet flaması ve diğer askeri bayraklarla meydanın üzerinden geçmesi ile sona erdi.

Rusya’da ilk Zafer Bayram’ı kutlamaları Sovyet lider Joseph Stalin’in isteği üzerine 24 Haziran 1945’te gerçekleşmişti. Son çalışmalara göre İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin sivil ve askeri kaybı 26,6 milyon. Bu rakama dahil olarak ölen asker sayısı ise 8 milyon 668 bin 400.

“SAVAŞI KAZANMAK KOLAY OLMADI, HER AİLEDEN KAYIP VAR”

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan emekli General Dmitri Mihaylov, törende yürüyen asker ve teknolojiden onur duyduklarını belirterek, “Bunlara bakarak yine de güçlü ülke olduğumuzu söyleyebiliriz. Ben kendim dört yıl savaştım. Leningrad, Baltık cephelerinde oldum. Leningrad savunmasında önemli görevler aldım” dedi.

Eski SSCB Hava Kuvvetleri’ne bağlı füze savunma sistemi Komutanı emekli General Nikolay İvaniç, “Her zamanki gibi bu sefer de askeri tören benim göğsümü kabarttı! Ne mutlu ki her sene bunu yapıyoruz! Çünkü gençlerimiz bunu görerek yetişsin. Biz bu geleneği yeni kuşaklara emanet ediyoruz” diye konuştu.

Emekli Albay Yuri Genadyuk yaptığı değerlendirmede, “87 yaşımda bu töreni bir daha yaşadığıma çok mutluyum! Ülkemizin onuru, gücü burada! Kendim savaşta komando birliğinde idim. Doğu Avrupa topraklarında savaştım. Savaşı 9 Mayıs’ta değil 12 Mayıs’ta Prag kentine yakın bölgede bitirdim” dedi.

Yelizaveta Kamenski ise verdiği bilgide, “Zaferi kazanan halkımızın onurunu, gururunu ve gücünü hissettim bugün! Ben de savaştım ve bügün Rusya Savaş Gazileri Komisyonu’nda da görevliyim. Savaşı kazandık ve her ailede bir kayıp oldu. Zafer kolay olmadı” diye konuştu.